Wereldtoppers in onderzoek

Nieuws | de redactie
9 juli 2014 | Welke Nederlandse geleerden zijn de echte wereldtoppers? Uit onderzoek van Thomson Reuters blijken Nederlandse onderzoekers samen wereldwijd op de achtste plaats staan bij het doen van ‘hot research’. Bovenaan de lijst prijken de Erasmus Universiteit, Utrecht en de VU. Waar staat uw professor?

Thomson Reuters publiceerde onlangs een rapport over ’s werelds meest invloedrijke onderzoekers, gebaseerd op veelgeciteerde artikelen tussen 2002 en 2012. Artikelen die in de 0.1% meest-geciteerd vallen worden aangemerkt als hot research, onderzoek dat de toekomst van het vakgebied heeft beïnvloed. 

In deze lijst met 3215 onderzoekers vanuit de hele wereld staan 81 Nederlanders. Hiermee staat Nederland wereldwijd op een achtste plaats achter de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Duitsland, Japan, Frankrijk en Canada. Met hen vormt Nederland ‘de G8 van Kennis’. 

Anders gezegd: de onderzoekers uit ons land hebben een grotere langere termijn impact dan collega’s uit Rusland, India, Korea, Italië, Spanje en Brazilië, zowel in absolute zin als – in het bijzonder – in relatieve zin. Eens te meer is er reden voor het kabinet in zijn wetenschapsvisie in komend najaar, en maatschappelijk ook veel breder, te beseffen welke bijdrage van uitzonderlijke betekenis de wetenschappers in ons land geven aan de reputatie, welvaart en het welbevinden van Nederland. En daar ook naar te handelen. 

Erasmus bovenaan 

De hoogst scorende universiteit is de Rotterdamse Erasmus Universiteit met maar liefst 15 wetenschappers in de lijst. Utrecht volgt met 11 onderzoekers, de VU heeft er 10. 

Groningen kent 8 geleerden op de lijst, Leiden en Amsterdam hebben allebei 5 onderzoekers en Wageningen, Nijmegen en Eindhoven scoren er 3, Maastricht met 2. Vanuit de TU Delft staat Leo Kouwenhoven in de lijst. De universiteiten van Tilburg en Twente komen niet in de lijst voor, wel staan Jaap Damste en Stefan Schouten van het NIOZ op de lijst. 

Bekende namen op de lijst zijn naast Majoranajager Kouwenhoven mensen als viroloog Albert Osterhaus en Spinozisten als Hans Clevers, Marten Scheffer, Bert Meijer en de ‘Hannover Hight Tech Hero’ van ScienceGuide en PBT op de recente Messe in Duitsland, de geniale dichter en geleerde Mikhail Katsnelson. Een hoog scorende vrouw is de runner-up van de verkiezing van de Europese Vrouwelijke Innovator 2014, Laura van ‘t Veer

Genen boven deeltjes 

De ontdekking van de Higgs boson heeft het afgelopen jaar de wetenschap gedomineerd. Doordat meer dan 3000 wetenschappers hebben bijgedragen aan het onderzoek als coauteur is het erg moeilijk de impact van elke individuele wetenschapper te analyseren. Ze hebben zich daarom beperkt tot onderzoek waar maximaal 500 onderzoekers aan bijdragen, wat leidt tot de hoge notering van genetici. Maar volgens de onderzoekers van Thomson Reuters is het Higgs-onderzoek niettemin the hottest research of the year. 

Bovenaan de lijst met onderzoekers die hebben bijgedragen aan hot papers staat Stacey B. Gabriel van het Broad Instituut van MIT en Harvard. Zij schreef mee aan 5 artikelen van The Cancer Genome Atlas en 18 andere veel geciteerde publicaties. Stacey is gespecialiseerd in het analyseren van de genetica en mutaties van long-, prostaat- en huidkanker. De top 8 bestaat naast Stacey uit vier directe collega’s  van het Broad Instituut en drie andere genetica-onderzoekers van The Washington University in St. Louis. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK