Werk, werk, kennis

Nieuws | de redactie
14 juli 2014 | Knooppunten van HO-kennis als science parks zijn aanjagers van groei en werk. Juist in de sombere fase van de afgelopen drie jaar is daar de werkgelegenheid met 18% toegenomen naar bijna 40.000 arbeidsplaatsen.

Buck Consultants International stelde half 2012 een analyse op van alle campussen en campusinitiatieven in ons land en deed een meting van hun impact op bedrijvigheid en werkgelegenheid. Men stelt nu vast dat het sindsdien krachtig crescendo is gegaan.

In een periode waarin de Nederlandse economie en werkgelegenheid juist zorgwekkend krompen, groeide het aantal bedrijven op de 15 grootste campussen met 10% tot 1.610. Het aantal arbeidsplaatsen steeg met 6100, oftewel 18%. Ook het aantal spin-offs van de daar verzamelde kennis in bedrijvigheid nam toe met 27% tot 773.

Dé hot spots

“De groei van de werkgelegenheid met 18% tot bijna 40.000 arbeidsplaatsen bewijst dat de campussen en science parks in Nederland steeds meer dé hot spots voor innovatieve bedrijven zijn”, zegt René Buck, directeur Buck Consultants International.

Enkel van de markante gegevens uit de jongste meting zijn:

-De meeste bedrijven zijn te vinden op Kennispark Twente (400) en op de TU Delft Campus (219). De groei van het aantal bedrijven is exclusief universiteiten, universitaire medische centra, technologische instituten en semi-commerciële organisaties. Twente en Delft huisvesten ook het grootste aantal spin-offs (resp. 192 en 175).

-De grootste campussen qua werkgelegenheid zijn de High Tech Campus Eindhoven (10.000 arbeidsplaatsen) en BioScience Park Leiden (6.600 arbeidsplaatsen). De grootste procentuele groei van de werkgelegenheid werd gerealiseerd op TU Eindhoven Science Park en Utrecht Science Park. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK