Bedrijfsleven moet betalen voor HO

Nieuws | de redactie
5 augustus 2014 | Nu duidelijk wordt dat het collegegeld verhoogd gaat worden in Vlaanderen, wil de rector van de Universiteit van Antwerpen dat bedrijven gaan meebetalen aan de kosten van het onderwijs. In Nederland wordt dit plan kritisch bejegend, de rector van de VU noemt het een “niet goed doordacht idee.”

Door de besparing van de Vlaamse regering op het Hoger Onderwijs krijgt de Universiteit van Antwerpen €4 miljoen minder bekostiging. Rector Alain Verschoren van de Antwerpse universiteit roept bedrijven op om geld te storten in een opleidingsfonds, zodat de kostenstijging voor de studenten beperkt blijft. De rector van de Vrije Universiteit in Amsterdam Frank van der Duyn Schouten is kritisch en denkt dat bedrijven door het betalen van belastingen er vanuit gaan dat de overheid onderwijs betaalt.

Enorme Schok

De Antwerpse Rector voelt er na deze geplande bezuinig weinig voor om het collegegeld te verhogen en studenten te laten opdraaien voor deze besparing. “Als de studenten die besparingslast volledig moeten dragen, verhoogt het inschrijvingsgeld van 600 naar 900 euro per jaar. Dat is een enorme schok, en dat wil ik de ouders en studenten zeker niet aandoen. Het is belangrijk dat we de drempel voor ons onderwijs zo laag mogelijk houden.”

Verschoren wil daarom dat bedrijven ook gaan meebetalen aan de studie voor studenten, zij betalen bovendien niet veel belasting zo stelt de Rector. “Veel bedrijven betalen nauwelijks belastingen in dit land, maar wij leveren aan hen wel de arbeidskrachten die ze zo hard nodig hebben. Bovendien, als de ondernemers akkoord gaan met de besparingsmaatregelen van de Vlaamse overheid in het onderwijs, nodig ik ze ook uit om de universiteiten en hogescholen financieel bij te springen.”

Niet goed doordacht

Inmiddels heeft de rector van Vrije Universiteit Frank van der den Duyn Schouten laat weten bij BNR-nieuwsradio dat hem dit geen goed plan lijkt. “Ik denk niet dat het een heel goed doordacht idee is. Je kunt wel andere partijen identificeren die bij moeten gaan dragen aan de kosten voor de studie. Maar voor die partijen moet er ook een duidelijk aanleiding en reden zijn omdat te doen en die zie ik niet.”

Van der Duyn Schouten is van mening dat bedrijven toch anders redeneren. “Bedrijven die willen zich vestigen waar goede voorzieningen zijn, die gaan er vanuit doordat zij belastingen betalen de overheid in voorzieningen zoals onderwijs voorziet. De samenwerking met het bedrijfsleven moet gezocht worden in inhoudelijke samenwerking. En niet zozeer door geld te laten storten in een pot en studenten daar dan uit voorzien om een deel van het collegegeld te betalen. Het bedrijfsleven heeft te weinig directe relatie met hun business, om daar genoeg incentives aan te verlenen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK