Grafeen als trommelvel

Nieuws | de redactie
26 augustus 2014 | Een nieuwe toepassing van grafeen kan mogelijk de nieuwe generatie sensoren vormen in mobiele telefoons. Onderzoekers van het Delftse Kavli Instituut hebben extreem kleine trommeltjes van het wondermateriaal gemaakt, die ze kunnen ‘aanslaan’ met fotonen.

Het ‘trommelvel’ van grafeen kan nadat deze middels fotonen aangeslagen is, nauwkeurig worden gemeten. In combinatie met hun bijzondere mechanische eigenschappen kunnen grafeentrommeltjes mogelijk gebruikt worden als sensoren, bijvoorbeeld in mobiele telefoons, of mogelijk ook als geheugenchips in toekomstige quantumcomputers.

Zonnecellen en transistoren

De wetenschappers van het Kavli Instituut van de TU Delft publiceren hun resultaten deze week in Nature Nanotechnology. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting FOM, NWO en het EU Marie-Curieprogramma.

Het bijzondere materiaal grafeen werd in 2009 ontdekt door Andre Geim. Het leverde de toen Nijmeegse onderzoeker de Nobelprijs voor de natuurkunde op. Grafeen staat bekend om z’n speciale elektrische eigenschappen. Dat leverde de afgelopen jaren verscheidene bijzondere toepassingen op. Zo kan de stof ingezet worden voor efficiëntere zonnecellen, maar ook voor supersnelle transistoren.  

De trommel bespelen

Het onderzoek van het Kavli Instituut richt zich echter op het mechanische gedrag van grafeen. Dankzij het extreem lage gewicht van grafeen kunnen wetenschappers kleine stukjes gebruiken op een manier die vergelijkbaar is met het trommelvel van een drummer: wetenschappers gebruiken microgolfstraling om de trommel ‘te bespelen’, om naar het resulterende ‘nano-geluid’ te luisteren en om te onderzoeken hoe de grafeenlaag precies beweegt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK