Hogere beurzen in plaats van lenen

Nieuws | de redactie
12 augustus 2014 | De Vlaamse sociaal-democraten zien niets in het plan om studieleningen in het leven te roepen, nu naar alle waarschijnlijkheid de collegegelden omhoog moeten. Vanuit oppositiepartij SP.A klinken kritische geluiden en pleit men er liever voor de studiebeurzen te verhogen.

Het nieuwe HO-beleid van de centrumrechtse Vlaamse coalitie leidt tot veel discussie. In het bijzonder is er veel te doen over de mogelijkheid die HO-instellingen krijgen om het collegegeld te verhogen. Zo worden ze in staat gesteld om de HO-bezuinigen op te vangen. In deze discussie deed onlangs de oud-rector van de KU-Leuven André Oosterlinck het voorstel om studieleningen in het leven te roepen. Zo kunnen studenten hun studie betalen, nu het collegegeld verhoogd wordt. Oosterlinck is één van de meest invloedrijke mensen in het Vlaamse Hoger Onderwijs.

Een te zware dobber

De oud-rector ziet bij deze studieleningen een speciale rol weggelegd voor de bancaire sector. “Voor wie de studiekosten een te zware dobber zijn, kunnen we een studielening in het leven roepen. Die moet dan tegen een kleine rente aangeboden worden. De banken zullen daarin meestappen want het is klantenbinding.”

Ook wil Oosterlinck dat er een toelatingsproef wordt gedaan door aankomende studenten. “Wie daarop goed scoort, zou makkelijker een lening vast krijgen of tegen gunstiger tarief. Ouders zullen ook meer geneigd zijn zich financieel pijn te doen als die proef redelijke slaagkansen voorspelt.”

Caroline Gennez van de oppositiepartij de S.PA ziet niets in het plan van Oosterlinck. Ze waarschuwt dat studenten zich zo in de schulden zullen steken en het voorstel bovendien de komst van eliteopleidingen in de kaart speelt. “Sommige kinderen zullen van thuis uit gesponsord worden. Jongeren die wel moeten lenen, zullen meteen moeten inleveren op hun eerste loon”, vreest Gennez. De klantenbinding waarmee Oosterlinck de banken wil verleiden, noemt zij “helemaal pervers”.

Meer beurzen

Ook het voorstel om de hoogste en kosten van de lening te koppelen aan het resultaat van een oriënteringsproef van de student, veegt Gennez van tafel: “Elitescholen zullen inspanningen leveren om enkel nog ‘universiteitwaardige’ scholieren op te leiden. Zo gaan we opnieuw naar een onderwijs met twee snelheden.”

Ook de Vlaamse oud-minister en huidig parlementslid van S.PA, Freya Vanden Bossche, stelt zich tegenover de denklijn van prof Oosterlinck: “Is het niet rechtvaardiger om beurzen te verhogen en meer studenten er recht op te geven?”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK