Hoogleraar levert eredoctoraat in

Nieuws | de redactie
12 augustus 2014 | De ondemocratische koers van Poetin en het neerschieten van vlucht MH17. Voor Emeritus hoogleraar Egbert Torenbeek (74) waren die ontwikkelingen aanleiding om zijn eredoctoraat aan het Luchtvaartinstituut in Moskou (MAI) op te zeggen.

“Ik heb niet de illusie dat iets wat ik doe de wereld zal doen veranderen” schrijft Torenbeek aan rector Geraschenko van het Moscow Aviation Institute aan TU Delta. “Maar naar mijn overtuiging moeten wetenschappers en academici het goede voorbeeld geven in ethisch handelen aan de samenleving in het algemeen en aan studenten in het bijzonder. De enige mogelijk die ik daartoe zie is het teruggeven van mijn eredoctoraat om duidelijk te maken dat uw regering zich gedraagt als een ongeleid projectiel.”

Samenwerking in vliegtuigbouw

De gelauwerde vliegtuigontwerper ontving het Russische eredoctoraat in maart 2001, maar het was al in oktober 2000 toegekend door de toenmalige rector professor Matveenko en de senaat van het MAI. Volgens Torenbeek was het eredoctoraat het bewijs van een gezonde samenwerking tussen Russische en West-Europese onderzoekers, docenten en studenten op het gebied van vliegtuigbouw.

De verkiezing van Poetin tot president bleek een duidelijke koerswijziging, zo constateerde Torenbeek, met als triest dieptepunt het neerschieten van het passagiersvliegtuig op de lijn MH17 met 298 slachtoffers tot gevolg onder wie een medewerker en een student van de TU Delft.

Pessimistisch over de toekomst

Ondanks de VN-resolutie van 21 juli weigert Rusland verantwoording te nemen voor de ramp, blijft zich onverzoenbaar opstellen in conflicten met Oekraïne en Tsjetsjenie, levert wapens aan landen Irak en Syrie, discrimineert (homoseksuele) minderheden en maakt politieke tegenstanders het leven zuur.

“Het maakt me pessimistisch over de toekomst van Rusland als beschaafd land”, concludeert de emeritus. Hij heeft het document op de post gedaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK