Lerende docenten gezocht

Nieuws | de redactie
22 augustus 2014 | Een universitaire lerarenopleiding waar je direct in het diepe wordt gegooid. Het Onderwijstraineeship wil docenten opleiden die naast goed les geven ook een visie ontwikkelen op wat er in brede zin bij het onderwijs komt kijken. “Je moet als docent blijven leren”

Jet Bussemaker sprak tijdens de Teaching Summit in 2013 al uit dat er meer academici voor de klas moeten. Het leiderschapsprogramma van Eerst de Klas was al een belangrijke impuls om deze getalenteerde WO’ers voor de klas te krijgen, maar vorig jaar is daar op initiatief van OCW, de VO-raad, VSNU en de academische lerarenopleidingen een nieuw traject bijgekomen: het Onderwijstraineeship.

Het Onderwijstraineeship is een tweejarig leerwerktraject waarbij je direct start met een betaalde baan als docent op een middelbare school, een verdiepingsprogramma op maat krijgt aangeboden en een universitaire opleiding tot eerstegraads docent volgt. Studenten die in aanmerking willen komen voor het traineeship dienen een vooropleiding te hebben gevolgd die inhoudelijk aansluit bij een van de volgende schoolvakken: natuurkunde, wiskunde, scheikunde, Nederlands, Duits, Frans, Engels, klassieke talen, economie en informatica.

“Je moet als docent blijven leren,” zegt Harrie Eijkelhof van het Freudenthal Instituut. “Als een docent zegt ik weet het wel, dan zal het heel moeilijk zijn om leerlingen te inspireren.” Juist die lerende houding is wat academische docenten moeten inbrengen in het voortgezet onderwijs, om zo ook innovatie in de scholen te stimuleren. Ook komend jaar is het Onderwijstraineeship weer op zoek naar academici. Meer informatie daarover vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK