Nieuw textiel tegen infecties

Het zijn hoge kosten die de infecties in ziekenhuizen met zich meebrengen. Rond de €150 miljoen zijn ziekenhuizen jaarlijks kwijt aan het verhelpen van klachten bij geïnfecteerde patiënten. Er is dan ook alle reden om op zoek te gaan naar middelen om deze besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen. Het ‘Textiel in healtcare’ project van Saxion en Hogeschool Zuyd houdt zich dan ook met deze vraag bezig.
Duurzame toepassing
Hoe kan een duurzame, niet-giftige en bacterieën-remmende toepassing worden verwerkt in kleding, bedlinnen en interieurtextiel? Dat is de hoofdvraag van het onderzoek waarvoor Saxion en Hogeschool Zuyd onlangs een RAAK-subsidie voor ontvingen. Beide hogescholen zijn al vergevorderd met het onderzoek op dit punt.
Zo heeft recent onderzoek bij Saxion al aangetoond hoe een bewerking van textielvezels met een nanocoating het mogelijk maakt om infecties te voorkomen. In het vervolgonderzoek moet bekeken worden hoe deze verbinding precies tot stand komt, hoe deze verbinding zo lang mogelijk behouden kan blijven en hoe dit toegepast kan worden in een bruikbaar product.
Drie concrete toepassingen
Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot drie concrete voorbeelden: bedlinnen, een doktersjas en een washand. Die voorbeelden worden uiteindelijk getest op bruikbaarheid, comfort en toepasbaarheid. Ook moet bekeken worden hoe goed de bacterie-remmende werking na het wassen van het product behouden blijft.
“Doordat we al in een bestaande keten werken, is het eigenlijk heel makkelijk nieuwe producten in de markt te zetten”, vertelde Saxion-lector Ger Brinks onlangs al aan ScienceGuide. De samenwerking van de lectoraten van Saxion met onder meer de Ziekenhuisgroep Twente zorgt er voor dat er nu snel stappen gezet kunnen worden in dit praktische onderzoek. “Voor hun is het zeer interessant om onze innovaties te vertalen naar toepasbare producten.”
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
