Schrap de Chief Scientific Adviser

Nieuws | de redactie
1 augustus 2014 | De functie van Chief Scientific Adviser moet geschrapt worden. Dat schijven negen NGO’s waaronder Greenpeace in een open brief aan de nieuwe Europese Commissie voorzitter Juncker. Er ligt teveel macht bij één persoon en dat ondergraaft de wetenschappelijke onafhankelijkheid.

Volgens onder andere de Health & Environment Alliance en Greenpeace is deze rol “fundamentally problematic as it concentrates too much influence in one person, and undermines in-depth scientific research and assessments carried out by or for the Commission directorates in the course of policy”.

Na bijna drie jaar zit het werk van Anne Glover er op. Zij was de Chief Scientific Adviser van de vorige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Verschillende organisaties zoals BUSINESSEUROPE en LERU hebben aangegeven dat de rol van de CSA gecontinueerd en zelfs versterkt zou moeten worden. Kortom, stemmen die opgaan vanuit de wereld van onderzoek en het bedrijfsleven.

Tijdens de European Science Open Forum (ESOF) afgelopen juni in Kopenhagen is zelfs een European Science Advisers forum in het leven geroepen waarbij enkele EU lidstaten een eigen Chief Scientific Adviser hebben aangewezen. Zij komen in december bijeen bij de KNAW in het Amsterdamse Trippenhuis.

Er is een tegengeluid

De rol van CSA wordt dus niet alleen op EU niveau maar ook op nationaal niveau verstevigd. Echter is er nu een tegengeluid gekomen van NGO’s op het gebied van gezondheidzorg en milieu. Zij maken zich zorgen over de uitspraken die Glover heeft gedaan over genetisch gemodificeerde organismen. Haar rol wordt door de negen organisaties weggezet als “unaccountable, intransparent and controversial”.

Zij doen een oproep aan Juncker om in plaats van het hanteren van een CSA, advies in te winnen bij een verscheidenheid aan onafhankelijke, multidisciplinaire bronnen met een focus op het publieke belang. In hoeverre de Europese Commissie hieraan gehoor zal geven valt te betwijfelen. Juncker heeft al eerder laten weten dat de rol van CSA zal worden behouden in de nieuwe Europese Commissie.

In Nederland komt er overigens geen CSA. Sander Dekker liet november vorig jaar weten dat. “in het Nederlandse systeem zijn de taken van een CSA (Chief Scientific Adviser) naar Angelsaksisch model belegd bij adviesraden en wetenschappelijke organisaties (zoals Rathenau, AWT, KNAW en WRR). Er is geen reden tot benoeming van een CSA gericht op policy for science ofwel advisering met betrekking tot het wetenschapsbeleid op het Ministerie van OCW of onder de Minister President.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK