Vlag uit bij universiteiten

Nieuws | de redactie
15 augustus 2014 | De Nederlandse universiteiten scoren wereldwijd sterker dan ooit. Vier WO-instellingen prijken in de top-100 van de prestigieuze Shanghai Jiao Tong Ranking. De VU dringt nu door in de top. Ook uniek is dat alle dertien universiteiten in de top-500 zijn beland. Waar staat u?

De trend in de academische wereld van de voorbije tien jaar is door de Shanghai Ranking van de vijfhonderd beste universiteiten ter wereld duidelijk zichtbaar. Nederland weet als een der zeer weinigen met zijn volledig universitair bestel door te dringen tot de top-500. Als laatste is de Universiteit van Tilburg ook een van de beste 500 geworden.

In de top-100 staat Nederland nu met vier universiteiten krachtig op de kaart. Die vier zijn de UU, Leiden, RUG en de VU. De VU slaagt erin dit jaar uit de groep tussen 101-150 te stijgen naar precies de honderdste plaats.  Stevig is ook op de opmars van Groningen. De RUG schiet omhoog van 92 naar 82.

Feest in Vlaanderen

Goed is het nieuws ook voor Vlaanderen. De UGent steeg fors in de bovenste regionen. Men gaat omhoog van 85 naar 70. En Rector Torfs mag noteren zijn dan KULeuven doordringt in de top-100 op plaats 96.

Utrecht en Leiden onder druk

De twee toppers uit de lage landen zijn Utrecht en Leiden, op 57 en 77. Beide moeten enig terreinverlies noteren. De concurrentie in de absolute wereldtop wordt niet minder. Zo is opmerkelijk te noteren dat de UGent Leiden dus gepasseerd is.

De universiteiten die Utrecht en Leiden hebben ingehaald zijn belangrijke concurrenten als Heidelberg, de ETH Zurich en Melbourne, dat tien plaatsen omhoog gaat. Leiden wordt gepasseerd door onder meer Helsinki, Jeruzalem en het al genoemde Gent.

Dat een volhardend beleid van investeringen in R&D, excellentie en profilering beloond wordt blijkt uit de trend van de Duitse universiteiten. Over de hele linie weten universiteiten als Heidelberg, München, en de TU München in hoog tempo door te stoten naar de wereldtop. Nadruk op ‘Forschung und Bildung’ werkt blijkbaar als men de daad ook werkelijk en blijvend bij het woord voegt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK