VN moet optreden tegen IS(IS)

Nieuws | de redactie
29 augustus 2014 | “Wij zijn zeer bezorgd dat genocide en etnische zuivering dreigende is en al gaande is.” 67 genocide-experts, onder meer vanuit de UvA, luiden de noodklok over de mensenrechtensituatie van de Yezidi’s in Syrië. “Wij vragen de VN-Veiligheidsraad om verdere actie te ondernemen.”

In een open brief aan de Verenigde Naties wijzen de wetenschappers, waaronder Dr. Anne de Jong en Mr. Anthonie Holslag van de UvA er op dat de VN het verplicht is actie te ondernemen “onder het mandaat om internationale vrede en veiligheid te waarborgen. Alle maatregelen moeten worden overwogen, ook het gebruik van militaire kracht.”

Etnische zuivering

De wetenschappers zijn zeer bezorgd over de mensenrechtensituatie in zowel Syrië als Irak en vrezen dat er op dit moment een etnische zuivering gaande is jegens de Yezidi’s. “Deze aanname is gebaseerd op de voortdurende vervolging van etnische en religieuze groepen, de vernietiging van cultureel erfgoed, het ontheiligen van graven, de confiscatie van eigendommen en het wijdverspreid en systematisch vermoorden van burgers.”

Het is volgens de experts “van cruciaal belang dat de Veiligheidsraad een humanitaire corridor opent, met een volledige militaire escort, naar veilig gebied. Deze zogenaamde safe area zal worden voorzien van een wel bemand en goed toegerust leger en een adequate hoeveelheid water en voedsel.”

Vergelijkbaar met Rwanda

In de brief wordt de vergelijking getrokken met het drama in Rwanda, 1994. “Het nalaten van handelen gelijk zal staan aan het opzettelijk sluiten van de ogen tegenover een dreigende of al gaande genocide. Passiviteit kan resulteren in een vergelijkbare catastrofe,” zo vrezen de wetenschappers uit onder meer China, de VS en Duitsland.

De volledige open brief leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK