Vrouwen gevraagd

Nieuws | de redactie
19 augustus 2014 | Het gaat goed met de internationalisering van het HO en ook minister Bussemaker zet daar stevig op in. De EUR heeft bijvoorbeeld een succesvolle partnerschap met een vrouwelijke universiteit in Riyad, Saoedi-Arabië. Zoiets brengt niettemin ook nieuwe dilemma’s en aandachtspunten met zich mee.

In de nota over internationalisering die de minister vlak voor de zomervakantie naar de Kamer stuurde, bleek dat er forse stappen zijn gezet en nog veel nieuwe initiatieven mogelijk zijn. Zo wil OCW zich inzetten om meer transnationaal onderwijs mogelijk te maken. HO-instellingen zouden zo meer opleidingen kunnen gaan aanbieden in het buitenland, het zogenaamde offshore onderwijs. Nederland kan volgens de minister nog veel leren van het Verenigd Koninkrijk, dat daarin voorop loopt.

“Nederlandse hogescholen en universiteiten zien transnationaal onderwijs als een interessante manier om het Nederlands hoger onderwijs in het buitenland te promoten, instellingen wereldwijd te profileren in opkomende onderwijsmarkten, samenwerkingsverbanden te intensiveren, studentenuitwisseling te vergemakkelijken en het Nederlandse onderwijs te vermarkten.”

Aanpassing gewenst

Het Instituut voor Psychologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam doet dit. Sinds een aantal jaar is men betrokken bij het opzetten van een vierjarige Engelstalige bacheloropleiding Klinische Psychologie aan de Princess Nora University (PNU) in Riyad,  Saoedi-Arabië.  De universiteit vertelt over deze samenwerking onder meer: “Op dit moment bestaat het Nederlandse team uit acht personen die hard aan de weg timmeren om de allereerste Bachelor Klinische Psychologie in Saoedi-Arabië een feit te maken.”

In Saoedi-Arabië mogen op deze PNU, – één van de tien grootste universiteiten ter wereld en de grootste vrouwelijke universiteit – alleen maar vrouwelijke docenten les geven. Daarom staan de vacatures van de EUR voor de samenwerking rond de ontwikkeling van deze opleiding alleen open voor vrouwen. De Saoedi partner heeft ook duidelijk haar eisen bij deze vacatures, zo blijkt uit de advertenties. “De arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend maar u zult bereid moeten zijn zich aan te passen aan de plaatselijke cultuur. Contracten worden getekend met PNU, de EUR is betrokken bij de Bachelor maar niet de werkgever, zij verzorgt wel de sollicitaties.”

De samenwerking is duidelijk volop gaande en er worden nog mensen gezocht vanuit ons land daarvoor. Dat is een opmerkelijk signaal in het licht van een andere recente situatie. Het lijkt er op dat hier geen sprake is van een boycot van de kant van de Saoedi-Arabische overheid. Juist hiervoor werd gevreesd in de loop van mei vanwege een kwetsende sticker die de PVV had verspreid. De aanhoudende kennistransfer tussen Riyad en de EUR lijkt erop te wijzen dat van een sanctieoorlog op onderwijsgebied geen sprake is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK