Wetenschap: veroordeel optreden Israël

Nieuws | de redactie
7 augustus 2014 | “Dit buitenproportioneel geweld is een directe en voortdurende schending van de meest primaire mensenrechten van de bevolking in Gaza.” 180 wetenschappers aan Nederlandse universiteiten en hogescholen roepen de overheid op het optreden van Israël in Gaza scherp te veroordelen.

In een opinieartikel op de website van de Volkskrant roepen de wetenschappers en medewerkers uit alle hoeken van het Nederlands hoger onderwijs op “tot een sterke, eenduidige veroordeling door de Nederlandse politiek.” Het artikel stelt dat de militaire operatie neerkomt “op collectieve bestraffing van de burgerbevolking.”

Het uitspreken van een grote groep in de Nederlandse academische gemeenschap komt na een oproep van collega’s in Gaza. “Deze militaire operatie kan geenszins verantwoord worden als ‘zelfverdediging’”, stellen de schrijvers. “Dit buitenproportioneel geweld is een directe en voortdurende schending van de meest primaire mensenrechten van de bevolking in Gaza.”

De Nederlandse academici zijn niet de eerste om zich te roeren inzake het militair optreden van het Israëlische leger in Gaza. Eerder spraken medische wetenschappers en doctoren uit Europa zich in tijdschrift The Lancet uit tegen de militaire agressie. “Het gedrag van Israël is een belediging voor onze menselijkheid, intelligentie en waardigheid als wel voor onze professionele ethiek en inspanningen. Zelfs zij die willen helpen, zijn momenteel niet in staat om Gaza te bereiken, vanwege de blokkade.”

Het volledige opinieartikel in de Volkskrant leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK