Wetenschapper liever geen Kardashian

Nieuws | de redactie
1 augustus 2014 | Wetenschappers profileren zich steeds meer op sociale media en in blogs. Dat is prima, zegt bioloog Neil Hall, maar laat het niet ten koste gaan van je wetenschappelijke prestaties. Hij presenteert daarom de Kardashian-index die het aantal Twitter-volgers afzet tegen het aantal citaties.

Kim Kardashian is een beroemdheid die vaak het verwijt krijgt vooral ‘famous for being famous’ te zijn. Volgens Neil Hall, bioloog aan de University of Liverpool, is Kardashian een voorbeeld van iemand die faam en beroemdheid heeft verworven zonder daadwerkelijk iets gepresteerd te hebben. Een ontwikkeling die hij ook vreest in de wetenschappelijke wereld.

Tijd om van Twitter af te gaan

“Je ziet overal dat sommige mensen steeds weer worden uitgenodigd als keynote speaker op congressen, niet vanwege hun bijdragen aan de wetenschappelijke literatuur, maar gewoon om wie ze zijn,” zegt Hall. Die ontwikkeling bracht Hall ertoe om een speciale K-index te ontwikkelen waarin deze trend aan de kaak wordt gesteld.

De Kardashian-index zet het aantal Twitter-volgers van een wetenschapper tegenover het aantal citaties van diens wetenschappelijke publicaties (zie de formule hier). Volgens Hall moet een wetenschapper zich zorgen maken als deze een score hoger dan vijf haalt. “Dan is het tijd om van Twitter af te gaan en artikelen te gaan schrijven.”

Beschermen tegen celebritycultuur

Het is natuurlijk een grap en Neil Hall is de eerste om toe te geven dat zijn analyse wel wat gebreken vertoont, maar de Britse bioloog wil vooral waarschuwen voor de celebritycultuur die ook in de wetenschap opgang doet. “Wij, als wetenschappers moeten ons beschermen tegen het gedachteloos loven van oppervlakkige populariteit en een kritische blik behouden op de waarde die we toekennen aan de opinie van onze collega’s. Sociale media maken het erg makkelijk om een op het oog indrukwekkend CV op te bouwen, simpel door harder te schreeuwen dan anderen.”

Het volledige stuk van Neil Hall over de Kardashian-index leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK