Wetenschapper wil online zichtbaar zijn

Nieuws | de redactie
19 augustus 2014 | Online samenwerken heeft de laatste jaren een vlucht genomen in de academische wereld. Nature brengt in kaart op welke manieren dit allemaal plaatsvindt. Bijna de helft van de wetenschappers maakt gebruik van de online academische gemeenschap ResearchGate.

Academisch tijdschrift Nature interviewde ruim 3000 academici voor een groot onderzoek naar op welke manieren in de academische wereld gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van online samenwerken. Gebruik wordt er al veel gemaakt van bekende mainstream kanalen als Facebook, Linkedin en GoogleScholar, maar ook het specifiek op onderzoekers gerichte ResearchGate wordt volop gebruikt.

Vooral bèta’s

Met name bètawetenschappers weten het platform goed te vinden. In de letteren, geestes- en maatschappijwetenschappen wordt minder gebruik gemaakt van ResearchGate: ruim 35% van de ondervraagden zegt wel eens gebruik te maken van het platform.

NatureSurveyOp de site van Nature komen wetenschappers aan het woord die van dergelijke platforms gebruik maken of er van gehoord hebben. Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat wetenschappers actief benaderd worden. “Ze sturen veel spam,” zegt de Amerikaanse bioloog Billie Swalla, “maar de laatste maanden is me wel opgevallen dat vrijwel elk belangrijk paper waarvan ik vond dat ik het moest lezen, me via ResearchGate onder de aandacht is gebracht.”

Door veel onderzoekers worden academische online gemeenschappen vooral gebruikt om een profiel bij te houden voor het geval iemand wel contact zoekt. Een vrij passieve vorm van online collaboratie, toch zien wetenschappers wel mogelijkheden aan de platforms om hun eigen zichtbaarheid te vergroten, makkelijk contact te zoeken met collega-wetenschappers en om geschikte literatuur te vinden.

Illegaal materiaal

Dat laatste is gelijk ook een gevaar. De afgelopen jaren kregen academische platforms regelmatig aanmaningen van uitgevers die opmerkten dat wetenschappers illegaal academisch materiaal op de sites zetten. “Ik ken eigenlijk geen enkele wetenschapper die copyright wetgeving niet met voeten treedt. We zorgen er gewoon voor dat we onder de radar blijven en uitgevers het niet doorhebben,” geeft één van de ondervraagden daarover tegen Nature anoniem aan.  

Voor een platform als ResearchGate is de huidige groei van het medium pas het begin. In de toekomst moet het ook normaal worden voor wetenschappers om hun ruwe data op het online netwerk te zetten en zo te delen met collega-onderzoekers. Juist het netwerk-effect moet er voor zorgen dat ResearchGate hét podium hiertoe wordt. “You are reaching the people who matter,” zegt één van de initiatiefnemers van het platform dan ook. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK