De Tip 5 van 2014

Nieuws | de redactie
1 september 2014 | Op wie moet u letten de komende tijd? Wie worden trendsetters en krachtfiguren in HBO, WO, R&D en kennisbeleid? ScienceGuide en zijn lezers tippen de eerste voorzitter van de LSVb, een operadiva, een ‘spaceman’, een Europese topvrouw en - nota bene - Doekle Terpstra.

DoekleTerpstra

1.)    Op één staat Doekle Terpstra. Echt? Jazeker. De Inholland-voorman wordt
inderdaad zwaar getipt voor de HO-toekomst. Hij verlaat binnenkort het HBO met – verdiende – wolken wierook in zijn kielzog. Alle wakken en kluunplaatsen wist hij te overwinnen tijdens de zwaarste Elfstedentocht van bestuurlijke perikelen die iemand ooit binnen het HO moest schaatsen in de voorbije decennia. Zelfs de dhimmie-haters in de PVV kunnen er niet omheen hun respect te uiten voor Terpstra’s prestatie bij Inholland. 

Ook uit zijn staf klinken woorden van respect voor “een hogeschool op een dergelijke wijze leiden waarbij alle medewerkers het geloof in hun hogeschool weer terug vonden. Zodat zij een kwalitatief hoog niveau hebben gerealiseerd wetende dat hun voorzitter als een rots achter hen stond,” zegt een docente van Inholland bij haar input voor de Top 10 bijvoorbeeld. 

Met deze conduitestaat kan Doekle Terpstra uitzoeken wat hem nu trekt. Eén sleutelpositie heeft hij inmiddels. Hij volgde de volstrekt mislukte oud-VVD-bewindsman Paul de Krom op als de trekker van het Techniekpact. Daar kan hij zijn vermogen tot verbinden, porren en enthousiasmeren optimaal inzetten, juist nu het kabinet ‘werk, werk, werk’ en vooral reductie van jeugdwerkloosheid voorop gaat zetten. Met Hans de Boer, Jeroen van der Veer en Ineke Dezentjé als zijn supporters kan Terpstra hier bedrijven, HO, MBO en bewindslieden de peper in de reet steken die ons land na jaren van crisis-lethargie kan gebruiken. 

MHamer sterburg

2.)    Op de valreep kwam er een onvermijdelijke nummer 2 in het vizier. Nu Mariette Hamer van de Kamer naar de SER gaat krijgt de aandacht voor onderwijs en kennisbeleid er een zeer krachtige pleitbezorger en kenner bij op het hoogste beleidsniveau. Het kan allerminst kwaad dat er naast de VVD-premier en oud-HO-bewindsman een PvdA-expert op dat terrein als poldericoon komt te staan die dat thema evenzeer hoog in het vaandel heeft staan.

De SER zal onder Hamer kracht en profiel herwinnen door de onspectaculaire gedegenheid en het scherp politiek inzicht van de voorzitter en de wijze waarop zij die in de advisering zal laten doorklinken. Thema’s als LevenLangLeren, kansen voor niet-traditionele doelgroepen, 21st century skills en het leraarschap als roeping en hoogwaardige kennisprofessie zullen ongetwijfeld hoog op de agenda komen.

RoelGathierSRON

3.)    Roel Gathier kreeg één van de benijdenswaardigste banen in kennisland. In het Jaar van Rosetta is hij de voorzitter geworden van het expertforum van de ESA, dat de toekomstige missies van de Europese ruimtevaart mag bepalen. Zijn beslissingen werken daarom door tot vele decennia na nu in de toekomstige wetenschap, technologie en dromen van het menselijk vernuft over ons universum.

Nederland behoort in de astronomie en ruimtevaart tot de ‘klein maar fijn’ toplanden en heeft met ESTEC een cruciale rol als vestigingsplaats en kennis- en besliscentrum. Wat Gathier met zijn collega’s uitzet voor de toekomst, welke missies, sondes, satellieten, planeten, manen, asteroïden, exoplaneten en andere objecten prioritair zullen zijn, al die keuzes bepalen meteen het succes en de impact van onze hightech, R&D en industrie. Dat de Kanzlerin op de Hannover Messe juist die ‘space’ afdeling van het Nederlands paviljoen bezocht samen met premier Rutte en haar gids André Kuipers was ook niet voor niks. 

RosemaryJoshua

4.)    Een misschien nog wel jaloersmakender baan in HO-land kreeg zeer onlangs de Britse sopraan Rosemary Joshua. De Händel-specialiste – maar zeker zo verrukkelijk als Janaçeks ‘Sluwe Vosje’! – wordt de directrice van de Opera Academie van het Haagse Koninklijk Conservatorium en de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten.

Zo’n benoeming op zo’n post is in elk opzicht iets uitzonderlijks. Zo’n Academie is al een instituut dat op zichzelf staat en erg vaak kan men daardoor ook geen nieuwe leiding benoemen. En maar zelden kan men dan een beroep doen op een echte ster in het vak. Nederland mag zich gelukkig prijzen met de komst van Rosemary Joshua. “Let the bright Seraphim in burning rows their loud, uplifted angel-trumpets blow!” zo laat Händel een sopraan jubelend zijn opera ‘Samson’ eindigen. Nee, dit prachtstuk gaat niet over de PvdA, maar over Israël, de Filistijnen en Gaza.

CorienWortmanEUP

5.)    De laatste tip voor een mooie HO-toekomst is Corien Wortmann. Na tien jaar in het Europees Parlement zwaait de christendemocrate af en zelden kreeg een volksvertegenwoordiger zoveel applaus en respect mee bij haar vertrek. Wortmann was de architect van het ‘six-pack’ en de ‘bankenunie’ waarvan zij een veel steviger versie afdwong van de regeringsleiders en Barroso’s Europese Commissie dan deze bereid leken door te voeren. Zonder instemming van het Europarlement konden zij alleen niet verder en daar zette Wortmann zich schrap tot zij toegaven. De redding van de euro en de Unie was zonder haar krachttoer niet gelukt.

De vraag is nu dus: welke universiteit of hogeschool slaat toe? Een Europees politica met zoveel ‘credibility’, knowhow op financieel terrein en een ongeëvenaard netwerk in Brussel, Berlijn en wereldwijd zou voor elke Raad van Toezicht of CvB een aanwinst van allure zijn. Zijn de headhunters en collegevoorzitters wakker? 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK