Denkende doeners

Nieuws | de redactie
9 september 2014 | Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) gaat op ‘Denkende Doener tour’. Haar fiets is speciaal voor haar gemaakt door oud ROCvA-student Tweewielertechniek Salim Benamar. Op zijn maatwerk-vehikel gaat zij langs ondernemers en scholen in Amsterdam om onderwijs en werk aan elkaar te koppelen.

Benamar leerde zij kennen tijdens het event Verrassend Vakmanschap op MBO College Zuid van het ROC van Amsterdam. Daar gaven kenners van allerlei vakken de studenten wijze lessen en tips voor de toekomst. Onlangs opende de ondernemende mbo’er een eigen fietswinkel in Amsterdam-Zuid, Love Cycle.

Denken en doen

Bij het MBO College Westpoort begon het Kamerlid dit weekend haar tour. Haar VVD-collega Pieter Duisenberg had haar geïnspireerd met zijn zomerse boottocht in 2013, waarin hij politiek, studenten en HO-mensen bij elkaar bracht op het wassende water.

Jadnanansing fietst de komende maanden langs verschillende onderwijsinstellingen en ondernemers in Amsterdam, om haar boodschap over ‘de Denkende Doener’ te verspreiden. “Het is mij een doorn in het oog dat over jongeren in het beroepsonderwijs wordt gesproken als ‘de gouden handjes’, terwijl het altijd gaat om een combinatie van denken en doen. Als samenleving zijn we te veel bezig met het verheerlijken van het cognitieve talent, ik wil pleiten voor het praktische talent.”

Oprechte waardering

Zij wil als politica, mbo-enthousiasteling én Amsterdammer graag in gesprek met studenten en bedrijfsleven om ideeën op te doen hoe onderwijs en arbeidsmarkt nog beter op elkaar kunnen worden aangesloten. “Het gaat erom dat wij dat beroepsonderwijs oprecht gaan waarderen. En dat is helemaal niet zo moeilijk.”

Op de Dag van de Excellentie van het Sirius Programma en ScienceGuide had Jadnanansing al denklijnen opgedaan voor deze tour. Ook daar bleek dat het MBO met uitstekende Doeners en Denkers goed kan aanhaken bij de lessen die in met name het HBO zijn opgedaan met de beroepsgerichte excellentietrajecten. 

Heel de onderwijsketen

Zij schreef in haar reflectie op de Dag van de Excellentie in relatie tot het MBO destijds het volgende:

“Voor het MBO is het daarom van de grootste betekenis dat met name de ervaringen op dit punt met de – vaak interdisciplinaire – excellentieprogramma’s en ‘honours’ in het HBO worden benut om hun eigen, beroepsgerichte vormen van excellentieprogramma’s in te richten. Net als in het HBO immers moet daar de beroepspraktijk en de omgeving vanuit het bedrijfsleven er volop in mee gaan doen.

Minister Bussemaker zei dat in haar bijdrage op de Dag van de Excellentie heel helder over het MBO. “Excellent vakmanschap past juist bij de ambitie daar! De ROC’s kunnen veel baat hebben bij de ervaringen van het HBO op dit terrein. Denk aan elementen als de sterke focus op de beroepsgerichte aspecten, het samenwerken met de excellente beroepspraktijk, maar ook aspecten als het motiveren van studenten, het geven van feedback daarbij, monitoring en de betrokkenheid van docenten.”

Wat via Sirius is opgebouwd in het HBO – en in universiteiten – mogen we het MBO en de jongeren en docenten daar beslist niet onthouden. Het moet inderdaad ‘in heel de onderwijsketen’ een prioriteit zijn. Voor meer uitdaging en ambitie op alle niveaus.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK