Flessenpost terecht

Nieuws | de redactie
30 september 2014 | Op Macquarie Island ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland is Nederlandse flessenpost gevonden, twee jaar nadat die in zee bij Kaap Hoorn in Zuid-Amerika was gedropt. Fysisch Oceanograaf Leo Maas van het NIOZ berekent dat de fles meer dan 18.000 kilometer heeft afgelegd via oceaanstroming rond Antarctica.

Bij een opruimingsactie langs de westkust van het Australische Macquarie Island deden parkwachters een opvallende vondst: flessenpost. Met behulp van adresgegevens op de brief wisten ze te achterhalen dat een groep zeilers de fles bij Kaap Hoorn op 21 september 2012 overboord hadden gezet. ‘Opmerkelijk ver weg,’ aldus Theo Wetselaar, één van de zeilers, die verwachtte dat de fles op de oostwaartse gerichte Antarctische stroming ergens op een kust in de Atlantische oceaan zou aanspoelen.

Leo Maas, fysisch oceanograaf bij het NIOZ en expert in zeestromingen, bevestigt dat de fles waarschijnlijk niet de korte westelijke, maar de veel langere oostelijke route rond Antarctica genomen heeft, min-of-meer een breedtecirkel volgend.

29,5 centimeter per seconde

“De omtrek van de aarde langs een breedtecirkel op 55 graden Zuid bij Kaap Hoorn is 22.960 kilometer en de kortste afstand tot Macquarie Island is 4.337 kilometer, maar dat is westwaarts en tegen de oceaanstroom in. Als de fles vanaf Kaap Hoorn met de oostwaarts gerichte Antarctische Circumpolaire stroming is meegevoerd, dan heeft de fles een afstand van 18.623 kilometer overbrugd.”

“Als de fles die route in twee jaar tijd heeft afgelegd, heeft de fles met een gemiddelde snelheid van 29,5 centimeter per seconde gedreven, veel meer dan de 20 centimeter per seconde die in het algemeen als driftsnelheid voor de stroming in de Zuidelijke Oceaan wordt gerapporteerd.”

Maas benadrukt dat hij ervan uit is gegaan dat de fles direct na aanspoelen is gevonden. “Maar als de tijd tussen posten en aanspoelen minder dan twee jaar is geweest, en de fles al een poosje op het eiland lag voordat deze gevonden werd, dan is de snelheid nog hoger geweest.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK