Forse stap naar nieuwe arts

Nieuws | de redactie
10 september 2014 | Van kinderarts naar een ‘volwassenen’ dokter gaan is voor chronisch zieke jongeren eng en emotioneel. Rotterdams onderzoek van lector Anneloes van Staa laat zien welke problemen zij bij die transitie ervaren. “Ik denk dat jongeren meer en betere steun verdienen in dit proces.”

Anneloes van Staa leidde onlangs een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Adolescent Health. Het Amerikaanse persbureau Reuters sprak met haar. “Het is bekend dat de overstap van kinderzorg naar volwassenzorg extra uitdagingen met zich meebrengt voor gezinnen die te maken hebben met chronische ziektes over handicaps.”

Grote verandering, grote verwachting

De studie van Van Staa en haar collega’s schijnt haar licht op een minder bekend aspect van deze overgang. “Deze studie kijkt vooral naar hoe jongeren hier zelf naar kijken en hoe zij deze periode van grote veranderingen en verwachtingen ervaren.”

Het grote struikelblok voor jongeren lijkt te zijn dat de volwassenen arts niet meer het directe aanspreekpunt blijkt te zijn, zoals een kinderarts wel veel meer benaderbaar is. Er moet langer gewacht worden op afspraken en het is steeds moeilijker om te coördineren tussen verschillende specialisten.

“Ons eerder onderzoek liet al zien hoe sterk en veerkrachtig jongeren met cronische aandoeningen zijn,” vertelt Van Staa tegen Reuters. “Ik denk dat ze meer en betere steun verdienen in dit overgangsproces dan ze nu krijgen.” Het nieuwe onderzoek laat zien hoe belangrijk is dat de jongeren betrokken blijven bij hun eigen gezondheidszorg.

Nieuwe vertrouwensrelatie

Volgens Van Staa is het van het grootste belang dat jonge patiënten ook een vertrouwensrelatie opbouwen met de nieuwe artsen. “Als ze voelen dat er vertrouwen is met de nieuwe zorgverlener, dan zijn de jongeren vaker positief over en meer tevreden met de overstap.”

Het zou dan ook topprioriteit moeten hebben om een goede overstap van kinderzorg naar volwassenzorg te faciliteren, zo stelt Van Staa. Idealiter zouden de patienten en hun ouders voor de overstap al eens met de nieuwe artsen kunnen afspreken, samen met het huidige zorgteam, om zo de wensen goed op elkaar af te stemmen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK