Google scheutig voor bètavernuft

Nieuws | de redactie
23 september 2014 | "Nederlanders houden van het digitale leven: ze behoren tot de meest actieve internetgebruikers wereldwijd. Maar wij zouden graag zien dat ze ook een van de meest actieve bouwers van het internet worden." Daarom steekt Google opnieuw geld in PBT en activiteiten van NEMO voor jongeren.

Google schenkt $ 1.000.000 dollar aan het Science Center NEMO voor de aanpak van talentontwikkeling van kinderen op het gebied van wetenschap en techniek. Hierbij ontwikkelen basisschoolkinderen de benodigde 21e eeuwse vaardigheden als creativiteit, probleemoplossend vermogen, en ict-geletterdheid.

NEMO zal deze investering inzetten met het Platform Bèta Techniek in een programma tot 2019 waarbij kinderen van de basisschoolleeftijd in aanraking gebracht worden met het digitale domein. Men richt zich op geïnteresseerde kinderen in alle Nederlandse regio’s waarbij speciale aandacht uitgaat naar het betrekken van meisjes en kinderen uit achterstandswijken hierbij. Dit gebeurt door hen te leren programmeren in naschoolse clubs, gekoppeld aan het bezoek aan de nieuwe wiskundetentoonstelling ‘Wereld van Vormen’ in NEMO, waarin Google hoofdpartner wordt.

Met het programma leren kinderen hoe ze 3D-objecten kunnen programmeren en manipuleren. In de tentoonstelling leren de kinderen hoe ze wiskunde nog meer kunnen gebruiken om de wereld om hen heen te ontrafelen of er vorm aan te geven. Elk kind dat meedoet aan de naschoolse activiteit krijgt de mogelijkheid om NEMO gratis te bezoeken en kan zijn gemaakte design uitprinten op een 3D printer in NEMO. 

De mooiste kansen

Beatrice Boots, directielid Platform Bèta Techniek, liocht dit nader toe: “Wij ondersteunen het feit dat nog meer kinderen in Nederland met aantrekkelijk Wetenschap & Techniek onderwijs in aanraking komen. De focus op ict, wiskunde en coding sluit hier heel goed op aan. De vaardigheden en kennis die zij hiermee opdoen zijn belangrijk voor hun toekomst waarin steeds meer nadruk komt op technologie en toepassingen hiervan.”

Staatssecretaris Sander Dekker vindt deze inzet van middelen zeer aansprekend: “We hebben nu en in de toekomst een grote behoefte aan technici. Het is daarom van belang dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met techniek en zien hoe leuk en interessant techniek kan zijn. Waar kan dat beter dan in NEMO? Deze samenwerking met Google biedt perspectief voor samenleving en bedrijfsleven, maar nog belangrijker: het biedt de mooiste kansen voor deze kinderen.”

Director Google Nederland, James van Thiel, licht het besluit van zijn firma nader toe: “Nederlanders houden van het digitale leven: ze behoren tot de meest actieve internetgebruikers wereldwijd.

Maar wij zouden graag zien dat ze ook een van de meest actieve bouwers van het internet worden. Om dit te laten gebeuren, moeten er meer kinderen enthousiast gemaakt worden voor wiskunde en programmeren – vaardigheden die van cruciaal belang zijn in de digitale economie. Daarom zijn we enorm blij dat NEMO en het Platform Bèta Techniek dit project gestart zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK