Iedereen aan de 3D-printer

Nieuws | de redactie
17 september 2014 | “Het is de volgende industriële revolutie,” vertelt Ricardo Abdoel, de directeur van het Objexlab van Fontys. Niet alleen studenten Engineering gaan met de 3D-printers van het lab aan de slag, uiteindelijk moet iedereen er mee in aanraking komen.

“De ontwikkelingen gaan heel hard.” Ricardo Abdoel is trots bij de feestelijke opening van het Objexlab in Eindhoven. In de nieuwe onderzoeksruimte van Fontys kunnen studenten, docenten, en bedrijven uit de regio aan de slag met de nieuwste toepassingen op het gebied van additive manufacturing (3D-printen) en adaptive robotics.

De frabriek van de toekomst

“Bij adaptive robotics moet je denken aan intelligente robots die zich met behulp van camera’s en sensoren aanpassen aan de omgeving,” legt Abdoel uit. “We werken eigenlijk aan de fabriek van toekomst, maar ook in de zorg zie je al veel toepassingen.” Zo wordt er al gewerkt aan robots die kunnen reageren als iemand in huis valt of zich bezeert. Op die manier kunnen ouderen langer op zichzelf blijven wonen.

Ook op het gebied van 3D-printen blijft het aantal toepassingen groeien. 3D-printen richt zich nog vaak op kunststof en heeft toepassingen in de creatieve industrie of in de medische wereld, maar Fontys heeft straks ook de beschikking over een 3D-printer voor metaal. De ontwikkelingen gaan heel snel, maar Abdoel denkt dat het nog wel even duurt voor iedereen zo’n printer thuis heeft staan. “Dat heeft vooral nog acceptatie nodig.”

Toch zijn er in tal van disciplines toepassingen te bedenken. “Het is echt sector overschrijdend. Van de creatieve industrie, tot mode, en van automotive tot aerospace. Het raakt echt alles. Industrieel ontwerpers krijgen met de 3D-printer echt een geheel nieuwe gereedschapskist tot hun beschikking.”

Kennis van nieuwe technologie

Daarom vond Fontys vanuit het eigen Center of Expertise High Tech Systems and Materials van belang dat jonge mensen de kans krijgen gebruik te maken van deze nieuwste technologieën. “We moeten inspelen op de vragen van vandaag en morgen. Dat betekent ook dat studenten kennis hebben van de technieken om die vragen te beantwoorden.

Het Objexlab werkt daarom samen met de TUe, maar ook met ROC’s en scholen uit het voortgezet en primair onderwijs in de regio Eindhoven. “Het is toch ook een middel om techniek te laten landen bij jongeren, zodat de drempel uiteindelijk lager wordt om mensen te laten werken met techniek.”

Voor studenten van Fontys zelf is het idee dat de studenten Engineering waar het Objexlab in eerste instantie voor is opgericht in het eerste jaar kennis maken met de technieken en dan via een jaarlijkse module ieder jaar de vaardigheden uitbouwen. “Op die manier moeten we ieder jaar zeker 100 studenten kunnen opleiden.”

Toch is het niet aan studenten Engineering voorbehouden om te werken met de technische middelen uit het Objexlab. Ricardo Abdoel legt uit dat een ontwikkeling als 3D-printen voor iedereen interessante vragen oproept. “3D-printen gaat ook nieuwe vragen opwerpen over intellectueel eigendom. Ik kan me voorstellen dat een student rechten zich daar bij wijze van afstudeeropdracht op kan gaan richten.”

Een nieuwe vorm van samenwerken

Uiteindelijk is het van belang dat studenten en docenten bij Fontys de aansluiting met de vragen uit de arbeidsmarkt hebben. “We hebben zo’n 43 bedrijven die al mee doen in het Objexlab. Dat is echt van ASML tot het kleinere MKB in de regio.”

Met name die laatste groep heeft baat bij de faciliteiten uit het Objexlab omdat er zelf niet de financiële ruimte is om nieuwe innovaties uit te proberen en te onderzoeken. Dat betekent dat er ook voor werknemers kansen worden geboden tot bijscholing. “Ja, ook voor leven-lang-leren is ruimte geboden,” vertelt Ella Hueting die als directeur van de opleidingen Automotive en Engineering bij het Objexlab betrokken is. “We hebben de eerste op maat gesneden cursussen hiervoor al ontworpen. Die gaan binnenkort van start. We willen uiteindelijk zo een voor iedereen toegankelijk platform bieden.”

Het was de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel die bij Fontys op gepaste wijze het startschot gaf van het Objexlab. Na een druk op de knop van een Playstation-controller schoot een daartoe ontwikkelde robot een discus af als symbolische start. “Het gaat er om dat nieuwe technieken operationeel worden gemaakt. Dit is een nieuwe vorm van samenwerken waar dat heel goed kan.”

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK