India volgt Nederland op

Nieuws | de redactie
12 september 2014 | Het is een mooi rijtje: China, Rusland, Nederland, India en de USA. Dat zou de reeks naties zijn die tussen 2012 en 2016 het partnerland zijn van de Olympiade van hightech, de Hannover Messe. India is nu officieel naar buiten gebracht als opvolger van ons land. “A nation without vision will die,” zei Abdul Kalam al.

De grootste democratie op aarde had al een hightech-icoon als president. Abdul Kalam bouwde de Indiase raketten en satellieten waarmee zijn enorme land vanuit de ruimte de landbouw, visserij, klimaat en bodemschatten kon monitoren.

Vader van de kennisrevolutie

Zijn vader bouwde scheepjes om pelgrims te vervoeren tussen het hindoeheiligdom op hun eiland en het vasteland van Tamil Nadu. Abdul Kalam ging ruimtevaartuigen bouwen. Hij werd aeronautisch ingenieur, R&D- beleidsplanner en de president van de grootste democratie op aarde, India. Als visionair én als praktisch, bèta-technisch bestuurder werd hij de vader van de Indiase kennisrevolutie. Kalam vertelde aan ScienceGuide hoe je een land van 1 miljard mensen inspireert en innoveert, vertelt over zijn satellieten, zijn inzet voor orthopedische innovatie en poëzie in de taal van de Tamils.

Dat juist India nu na ons land dit jaar partnerland van de Hannover Messe wordt, is dan ook niet vreemd. Bij geruchte verneemt ScienceGuide, dat Merkel haar zinnen heeft gezet op de USA als partnerland in Obama’s laatste jaar als president.

India maakt een razende ontwikkeling door in technologisch opzicht en de nieuwe regering lijkt meer pep en inspiratie te vertonen op dit punt dan het uitgeloogde bewind van de Gandhi-dynastie. Bovendien is Angela Merkel al vele malen naar India gereisd om de banden aan te halen e de deuren voor de Duitse industrie te openen. Ook laat zij stimuleren dat Indiërs Duits studeren, juist omwille van de bèta-tech relaties.

Groot en divers

Er is nog veel te doen. India heeft moeite het hoger onderwijs in te richten naar de behoefte van het bedrijfsleven. Volgens Prof. dr. Frits van Merode van het India Instituut van de Universiteit Maastricht moet India inzetten flexibilisering van het onderwijs. “De overheid zou veel sterker de rol van kwaliteitsbewaker moeten vervullen.”

“De uitdaging van het Indiase hoger onderwijs is groot en divers. India kent excellente universiteiten. Hun alumni zijn verzekerd van een baan in binnen- of buitenland. Tegelijkertijd is dat maar het topje van de ijsberg. Een groot deel van de universitaire programma’s voldoet niet aan de behoefte van het bedrijfsleven, omdat de inhoud te weinig relevant is of omdat gebruikt wordt gemaakt van ouderwetse onderwijsmethoden die niet de juiste vaardigheden bijbrengen.”

“Hierbij moet bedacht worden dat het aantal jongeren dat in India de hele schoolcarrière doorloopt van basisschool, voorgezet onderwijs en universitair onderwijs zeer beperkt is en dat er in India nauwelijks zoiets bestaat als een MBO en HBO.” Het bedrijfsleven in India is alert hierop. Men eist dat het HO hervormd wordt en meer HBO-instellingen gaan ontstaan.

Visie bewaarheid

Dat neem niet weg dat India als kennisnatie en hightech land een grote speler is. Hannover zal dus wereldwijd weer grote aandacht weten te trekken. Zo stuurde India haar eerste sonde naar Mars, toen de ‘Mangalyaan’ met succes werd gelanceerd. De visie van Kalam en zijn leermeester Vikram Sarabhai wordt nog tijdens Kalams leven bewaarheid.

“Hij zag dat ons spaceprogramme een integraal deel zou moeten worden van het ontwikkelingsconcept van de regio’s op het platteland en de honderden miljoenen mensen in al die dorpen. Dit noemden we de societal orientation. Het is voor mij het hart van zijn inclusive growth concept gebleven.”

EcoTuks

Nederland kan van een hightech-partner India ook nog veel plezier hebben. En sommige hightech is dan verrassend lowtech van oorsprong. De EcoTuks van de studenten van de HAN wonnen in 2010 de persoonlijke innovatieprijs van Apple oprichter Steve Wozniak, nadat zij in India al alle rivalen hadden verslagen bij een wedstrijd om de beste innovatie op dit terrein.

De HAN moet bij de directie van de Messe maar eens polsen of op het gigantische terrein in Hannover juist in 2015 niet deze eco-TukTuks zouden moeten rondrijden voor de bezoekers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK