Jet de Ranitz naar Inholland

Nieuws | de redactie
3 september 2014 | Ze was al zwaar getipt als de droomkandidaat. En nu wordt ze het ook. AHK-voorzitter Jet de Ranitz volgt Doekle Terpstra op als collegevoorzitter van Inholland.

“Binnen de Inholland-top heeft men wel een HBO-collega op het oog, die men zeer inspirerend vindt en “een geweldige vrouw” noemt. Bovendien heeft zij ervaring opgedaan in het besturen van een andere, ook niet eenvoudige hogeschool in de grootstedelijke Randstad. Die getipte opvolger is Jet de Ranitz van de AHK.”

De twee Jetten

Dat schreef ScienceGuide op 5 februari van dit jaar. Precies 7 maanden later wordt dit bewaarheid. In 2012 prijkte de nieuw benoemde AHK-voorzitter in onze Tip 5, samen met haar HvA-naamgenote als ‘de Amsterdamse Jetten’die in het hoger onderwijs het verschil zouden gaan maken.

Dat klonk toen zo: “‘Amsterdamse Joffers’. Dat was ooit een kunstrichting. De huidige “twee Jetten” uit de hoofdstad “staan voor een nieuwe generatie vrouwelijke ho-bestuurders”, heet het onomwonden. Bij beide valt op, dat zij gedurig de nadruk leggen op een oog voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit. Hun instellingen – HvA en AHK – willen zij een veel nadrukkelijker rol en plaats in de urbane samenleving van onze tijd geven. Aan de vooravond van de Obama Summit 2013 in hun Amsterdam is zo’n nieuwe impuls beter op zijn plaats dan ooit.”

Verdrietige fierheid

Voordat De Ranitz voorzitter werd van de AHK was zij de cheffin van het wereldberoemde gezelschap het Nederlands Dans Theater. Daar kwam zij heen vanuit het WO. De Ranitz was namelijk directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg.

Als lid van het bestuur van het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal speelde zij een belangrijke rol in de ontwikkeling van de artistieke en zakelijke visie rond de nieuwe huisvesting van het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de gastprogrammering van het Lucent Danstheater. De AHK meldt dat men “verdrietig maar trots is.”

Zelf reageert Jet de Ranitz persoonlijk via ScienceGuide“Ik ben pas overgehaald nadat ik zelf met mensen van de hogeschool had gepraat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK