Kunstige focus

Nieuws | de redactie
5 september 2014 | Het is opgemaakt als ware het een nieuwe journalistieke productie van The Guardian. Hogeschool Rotterdam-alumnus Daan Louter maakte een kunstwerk van het nieuwe ‘position paper’ waarin de hogeschool inzet op “betrokkenheid van onze studenten door een studieverbond met hen aan te gaan.”

In het fraai vormgegeven document van de Hogeschool Rotterdam wordt in tekst en geluid voortgebouwd op het begin 2013 gepresenteerde visiedocument ‘Focus’. “Het onderwijsproces is de kern van de zaak. Als we dat zeggen, dan moeten we het ook de kern van de zaak laten zijn. Alles wat we doen moet in dienst staan van dat proces,” benoemde collegevoorzitter Ron Bormans destijds zijn centrale gedachte daarin in gesprek met ScienceGuide.

Radicaal voor de bachelor

Bormans koos met de Hogeschool Rotterdam in 2013 ‘radicaal’ voor de bachelor. Actief inzetten op de betrokkenheid van studenten in een studieverbond. “Met het uitspreken van een wederzijds commitment realiseren we meer inhoudelijke binding en hechte communities. Dit verbond begint bij de bewuste keuze voor een opleiding. We begeleiden studenten intensief bij de keuze voor een opleiding om te bevorderen dat zij een gemotiveerde studiekeuze maken met realistische verwachtingen.”

Dat verbond komt ook terug in de prestatieafspraken die Rotterdam heeft gemaakt met het ministerie van OCW. “Stabiel houden of verminderen van de uitval en de switch na het eerste studiejaar en het afstudeerrendement verbeteren; vergroten van het percentage studenten dat deelneemt aan op excellentie gerichte programma’s,” is daar in opgenomen.

Firestorm

Tot die excellente studenten mag ook zeker Daan Louter gerekend worden. Het is al weer even geleden dat hij afstudeerde aan de Hogeschool Rotterdam, maar zijn creatieve ontwerpen bezorgden hem inmiddels een baan bij de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Dat bleef ook bij zijn alma mater niet onopgemerkt, alwaar men hem huldigde met de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award.

Daan Louter kreeg dit jaar de vrije hand om het position-paper van de hogeschool volledig multimediaal te maken, zoals hij dat eerder al deed met zijn Britse collega’s bij de Firestorm-productie. “Ik denk dat als je goed nadenkt over wat het verhaal is dat je wilt vertellen, je van ieder onderwerp iets moois kan maken,” vertelde Louter daarover op ScienceGuide


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK