Marswagen beklimt berg

Nieuws | de redactie
12 september 2014 | Curiosity heeft Mount Sharp bereikt, midden in de krater Gale. Het Marswagentje van de NASA had als het ultieme doel van zijn trektocht, dat hij in dit gat in het oppervlak van de rode planeet zou uitkomen. Nu kan hij zelfs de berg er middenin veroveren.

Dat klauteren naar de voet van de berg vergde veel van het apparaat en in de wieltjes zitten inmiddels de nodige blutsen en gaatjes. Als Curiosity in zijn achteruit rijdend ontzien kon worden, dan gaf dat meer mogelijkheden om de trektocht langer en met minder risico op ‘klapbanden’ voort te zetten. “We wanted to have backwards driving in our validated toolkit because there will be parts of our route that will be more challenging,” zei Curiosity project manager Jim Erickson, van het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. Het experiment slaagde.

Zo kon Curiosity Mount Sharp beklimmen en op de historisch beladen datum van 11 september dit nieuwe hoogtepunt van menselijk vernuft en Amerikaanse pioniersgeest voltooien. Zie hier meer.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK