Nieuwe waarden van werk

Nieuws | de redactie
25 september 2014 | Een onvoorspelbare markt en nieuwe wetgeving zetten organisaties er toe aan zich continu aan te passen. Dat heeft ook gevolgen voor het werk in die organisaties. Lectoren in het HBO doen veel praktijkonderzoek naar die veranderingen. Op 14 november bespreken zij in Rotterdam bij Inholland nieuwe uitkomsten daarvan.

Werk fragmenteert, het verdwijnt en komt er weer bij op andere plekken. Jongeren komen moeilijk aan het werk en ouderen worden eerder afgeschreven. Daar komt bij dat technologische ontwikkelingen een grote invloed hebben op onze werkzaamheden.

Vergankelijke arbeidsrelaties

Arbeidsrelaties worden, zeker voor starters en aan de onderkant, steeds vergankelijker. Een gevolg is dat de binding met organisaties af neemt. Het aantal ZZP-ers is nog nooit zo groot geweest en nadert inmiddels de 800.000 mensen. Dit zijn ontwikkelingen en veranderingen die vragen om antwoorden. 

Welke antwoorden hebben organisaties in het algemeen en welke biedt HRM-beleid in het bijzonder? Is er een verschil tussen sectoren? Tussen jongeren en ouderen? Hoe worden de mensen in organisaties meegenomen in deze veranderingen en hoe spelen bijvoorbeeld de stijl van leidinggeven en het HRM beleid op de veranderingen in? 

In Nederland wordt op veel hogescholen onderzoek gedaan naar (deel)aspecten van zulke vraagstukken. Zij verrichten veel praktijkgericht onderzoek, om zo antwoord te formuleren op allerlei vragen in dit verband. Lectoraten vormen een belangrijke speler in het zoeken naar zulke antwoorden. 

Sturen en zelfsturing

Antwoorden op vragen als: welke maatregelen passen bedrijven toe om hun personeelsinzet flexibeler te maken? Hoe kun je als managers zelfsturing van teams sturen? Wat zijn de werkwaarden en voorkeuren van jonge baanzoekers? Hoe stimuleer je proactief gedrag in organisaties? En wat is de rol van een leidinggevende bij het herkennen en benutten van talent?

Dit is slechts een greep uit het vele onderzoek gedaan bij lectoraten op het gebied van arbeid en HRM. Die resultaten worden gepubliceerd en gepresenteerd, maar vrijwel altijd los van elkaar. Hogeschool Inholland wil die kennis met elkaar verbinden en organiseert daarom op 14 november aanstaande in Rotterdam het HRM Praktijk en Onderzoek Congres. 

Het congres biedt onderzoekers en mensen uit de HRM-praktijk de gelegenheid zich te verdiepen in de jongste trends en onderzoeksresultaten, die te maken hebben met de veranderende waarde(n) van werk. Tijdens de conferentie worden de resultaten van meer dan 40 onderzoeken, uitgevoerd door 11 hogescholen en hun 20 lectoraten, enkele universiteiten en adviesbureaus gepresenteerd.

Meer informatie over het programma leest u hier. Aanmelden kan per mail bij Petra.Biemans@Inholland.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK