Rotterdams gemor

Nieuws | de redactie
11 september 2014 | Ron Bormans was “wat teleurgesteld” in de ScienceGuide Top 10 van 2014. Waarom? “En nu het eerlijke verhaal. Mijn teleurstelling was vooral van persoonlijke aard, oftewel pure ijdelheid.” De oprechtheid van een collegevoorzitter moet je dus nooit onderschatten. Maar hij bracht meer te berde.

In zijn blog analyseerde Bormans de lijst van dit jaar en kwam met een gedachte, een aanbeveling.

“Niemand zegt het uitroepen van de top 10 door ScienceGuide serieus te nemen, maar op maandagochtend [1 september j.l.] lijkt het moeilijker dan anders de site te benaderen. Ik denk dat velen hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en willen weten wie nu de grootste inspiratiebron van ons allen is. Bij het zien van de lijst ben ik wat teleurgesteld.

De lijst – met nauwelijks enige methodische onderbouwing – is verworden tot een agenda, een speeltje, grappig en niet zonder humor. En een enkel plagerijtje van de hoofdredacteur: Doekle Terpstra met zijn staat van dienst bovenaan zetten in de tip 5, bijvoorbeeld. Maar het is vooral een uitdrukking van het denken dat het hoger onderwijs zich afspeelt in Den Haag, dat hoger onderwijs gaat over het leenstelsel, zzp’ers, beleid op het gebied van internationalisering, prestatieafspraken. Oftewel, dat hoger onderwijs gaat over de grote beleidsverhalen, terwijl we het juist kleiner moeten zien te maken, terug moeten zien te brengen naar de klas. Om van daaruit, vanuit het perspectief van docent en student, de wereld te veroveren.

ScienceGuide: probeer volgend jaar die man of vrouw te vinden die vanuit dat kleine perspectief de meeste toegevoegde heeft gehad. En ik denk dat dat per definitie geen bestuurder of politicus kan zijn…

En nu het eerlijke verhaal. Mijn teleurstelling was vooral van persoonlijke aard, oftewel pure ijdelheid. Mijn achtste plaats werd opgesierd met een foto van wat – vanuit het hier en nu geredeneerd – op zijn best mijn jongere broertje met een te ruim zittend pak had kunnen zijn….”

De HO Oscar

De analyse van Bormans is – zoals steeds bij dit oud-lid van de Commissie Veerman met het grootste HO-beleidsverhaal in 25 jaar – de moeite waard, zelfs als deze “een agenda, een speeltje, grappig” mag heten. Om die analyse in een goede context te zien hier een paar opmerkingen van de redactie van ScienceGuide ter overweging.

De methodologie van de ScienceGuide Top 10 is sinds de eerste editie in 2001 onveranderd. De redactie raadpleegt via alle haar beschikbare media haar lezers en de opinieleiders in kennisland en weegt hun feedback. De meest informatieve en soms zelfs wijze reacties citeert de redactie bij de genomineerden in de lijst daarom. Uiteraard geanonimiseerd. Of zoals de nestor der HBO-bestuurders, Ad de Graaf, het zegt: “Ik geniet jaarlijks van de top tien. Ik proef de nervositeit om mij heen de weken voor de Hoger Onderwijs Oscar.”

Rijke gedachte

Dat de heer Terpstra de Tip 5 aanvoerde dit maal, had te maken met zijn nieuwe baan, als de trekker van het Techniekpact. Zijn vertrek bij Inholland blijkt allerminst een einde aan zijn HO-loopbaan, maar de eerste stap op een trede verder omhoog.

Dat de beleidsverhalen kleiner moeten worden en daar een man of vrouw bij gezocht zou moeten worden, is “een rijke gedachte”, zou de vroegere O&W-minister Jos van Kemenade zeggen. In dat verband kunnen we nu reeds denken aan een kandidatuur voor 2015 van Daan Louter. Deze briljante alumnus van de Hogeschool Rotterdam heeft recent zo’n klein beleidsverhaal mogen maken. De door hem schitterend vorm gegeven strategienota ‘Focus’ van de hogeschool was nu eens echt een voorbeeld van “dat kleine perspectief” waar Bormans zo naar zegt te verlangen.

Overigens zijn reeds in de Top 10 van 2014 gelauwerde mensen als Frank Miedema, Peter van Lieshout, Peter Nijkamp en Rik Torfs elk op hun vaak geheel eigen manier intens bezig met de inhoud, kwaliteit en zorgen rond onderwijs en onderzoek in hun meest pure vorm, “om van daaruit, vanuit het perspectief van docent en student, de wereld te veroveren.” Dat geldt voor kennisparels als Roel Gathier en Rosemary Joshua in de Tip 5 van 2014 niet minder, mensen die hun gaven gaan inzetten voor de astronomie en ruimtevaart en voor de opera-opleiding. De redactie van ScienceGuide blijft dan ook nieuwsgierig naar de input en motivatie voor namen die volgend jaar mogen prijken in onze jaarlijkse ‘ranking’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK