Stap voor duurzame IT-oplossingen

Nieuws | de redactie
5 september 2014 | Bij snelle en gestroomlijnde ICT wordt erg veel energie gebruikt. Duurzamer omgaan daarmee is ook in het hoger onderwijs een prioriteit. SURFnet treedt daarom toe tot het GreenTouch-consortium dat onderzoek doet naar energiezuinige netwerktechnologieën.

GreenTouch is een wereldwijd consortium dat gericht is op de verbetering van het energieverbruik van IT-netwerken met een factor 1.000. SURFnet gaat hiervoor samenwerken met andere GreenTouch-leden, waaronder service providers, IT-leveranciers, onderzoeksinstellingen en universiteiten.

Zij doen onderzoek naar nieuwe technologieën die efficiënter omgaan met energie. Daarnaast creëren zij gezamenlijk de netwerkarchitectuur, specificaties en roadmaps voor die nieuwe technologieën.

Omdat duurzaamheid in het SURF Meerjarenplan is geformuleerd als speerpunt, wil SURF ook onderwijsinstellingen ondersteunen bij het realiseren van duurzame ICT-innovaties. Samenwerking met GreenTouch is daarom volgens SURF een logische stap en benadrukt het belang dat wordt geacht aan duurzaamheid. SURFnet wil haar over netwerktechnologie en -communicatie gebruiken en delen in het GreenTouch-initiatief.

GreenTouch bestaat uit toonaangevende service providers, IT-leveranciers, academische en commerciële onderzoeksinstituten en ngo’s. Deze instellingen en organisaties werken samen met als belangrijkste doel in 2015 het energieverbruik van IT-providers met een factor 1.000 te verbeteren ten opzichte van het niveau van 2010. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK