Studenten eren SER-voorzitter

Nieuws | de redactie
30 september 2014 | Bij haar Kamer-afscheid heeft Mariette Hamer de eerste ‘Hamer Award’ gekregen. De LSVb reikt deze jaarlijks uit aan een politicus of bestuurder die zich bijzonder inzet voor onderwijs. “Dit is iets dat we bij Mariëtte Hamer zonder twijfel kunnen vaststellen en we hopen dat ze dit ook volhoudt in haar rol als de leidsvrouwe van de Polder!”

Voorzitter Tom Hoven overrompelde de nieuwe SER-voorzitter bij haar afscheid in de Oude Zaal van de Tweede Kamer voor het front ‘le tout La Haye’ en heel de polder met de aankondiging van deze nieuwe ‘Oscar der Kennis’. Als naamgeefster van deze onderscheiding ontving Mariëtte Hamer als eerste deze ‘Hamer Award’. 

Tom Hoven herinnerde eraan, dat zij de oprichter en eerste voorzitter van de LSVb is geweest en ook nadien onverminderd zich heeft ingezet voor ”onderwijs en goed onderwijsbeleid.” U leest de speech van de LSVb-voorzitter die 31 jaar later Hamers opvolger is hieronder.

Geschiedenis geschreven

Dames en heren,

Zoals u misschien al was opgevallen is er vanmiddag/vanavond een kleine groep heuse studenten aanwezig. Ik zal meteen eventuele zorgen die bij u leven wegnemen, wij komen hier niet om de zaak te bezetten of het nog eens gezellig over de studiefinanciering te hebben. Wij komen hier, net als u, gewoon voor het afscheid van Mariëtte Hamer uit de Kamer. Ik zou dan ook graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om ons als collectief voor te stellen: wij zijn namelijk allemaal van de Landelijke Studenten Vakbond, de LSVb. Zo staat daar mijn bestuur, staan daar bestuursleden van 5 jaar geleden en dáár staat de vrouw van de avond. Zij hoort er ook bij!

Want bij de SER zal het niet de eerste keer zijn dat mevrouw Hamer de rol van voorzitter op zich neemt. En dan heb ik het niet over de Vaste Kamercommissie, de PvdA-fractie of haar rol als vicevoorzitter van het Presidium van de Kamer zelf. Haar voorzitterscarrière begon al veel eerder. Namelijk bij de LSVb.

Daar, bij ons,  was ze niet zomaar een voorzitter die één jaar op de tent paste en daarna weer weg was. Op dat moment in 1983 wás er namelijk nog geen tent. Mariette Hamer is namelijk een van de oprichters van de LSVb en heeft liefst 2 jaar deel uitgemaakt van het bestuur. Daarmee heeft zij als geen ander de basis gelegd voor de LSVb. Studerend Nederland is haar hier nog steeds dankbaar voor.

Niet alleen met het oprichten van de LSVb heeft mevrouw Hamer haar stempel op het onderwijs gezet. Zoals eigenlijk iedereen wel weet heeft deze vrouw een groot hart voor onderwijs en goed onderwijsbeleid. Ook jaren na haar tijd bij de LSVb is dat duidelijk gebleken, bijvoorbeeld tijdens haar tijd in de Kamercommissie die over onderwijs gaat. En de motie-Hamer uit 2009 heeft niet voor niets geschiedenis geschreven! Dit is nou precies de reden waarom wij hier aanwezig zijn.

Want iemand met zo’n passie en inzet voor onderwijs moet natuurlijk beloond worden. En hoe kan dit nou mooier gebeuren dan door de organisatie die je zelf ooit begonnen bent?

Om deze reden heeft de LSVb iets nieuws in het leven geroepen: de Hamer Award. Deze prijs zal voortaan jaarlijks worden uitgereikt aan een politicus of bestuurder die zich bijzonder heeft ingezet voor het onderwijs. Dit is iets dat we bij Mariette Hamer zonder twijfel kunnen vaststellen en we hopen dat ze dit de komende jaren ook volhoudt in haar rol als de leidsvrouwe van de Polder!

Dan is het nu aan mij de eer om mevrouw Hamer de eerste Hamer Award uit te reiken voor haar jarenlange inzet voor het onderwijs.’’ 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK