TNO botst op Plasterk en Kamp

Nieuws | de redactie
18 september 2014 | Het gonst in Den Haag rond. Het kabinet slaagt er al bijna en jaar niet in een nieuwe voorzitter te vinden voor TNO. Het kenniscentrum dat de brug slaat tussen HO en bedrijfsleven botst op twee ministers tegelijk, Henk Kamp en Ronald Plasterk met zijn ‘Balkenende -30%’ norm.

Jan Mengelers vertrok bij TNO om de bestuurscrisis bij de TU/e te helpen oplossen. Hij nam de plaats in van de plots opgestapte Arno Peels als CvB-voorzitter. Het kabinet kon daarmee een nieuwe aanvoerder van TNO aantrekken en minister Kamp was daarmee aan zet. Althans zo redeneert EZ. TNO is immers een bij wet ingesteld orgaan uit de jaren van de wederopbouw en de glorietijd van de polder. Echter, eerste ondertekenaar is de minister van Onderwijs dus eigenlijk hoort Kamp deze benoeming primair over te laten aan zijn collega Bussemaker. 

Grommende polder

Benoemd heeft Rutte-II nog niemand. Het bedrijfsleven spreekt daar inmiddels schande van tegen elkaar en tegen ScienceGuide. Er zijn namelijk uitstekende kandidaten over tafel gegaan, maar het kabinet blokkeert.

De reden is eenvoudig. Minister Plasterk staat er op, dat ook TNO onder de werking van zijn salarisbeperkingswet zal vallen. Dat heeft vergaande gevolgen. De huidige bestuursleden zijn aangetrokken vanuit het bedrijfsleven en ontvangen ‘marktconforme’ salarissen. Niet alleen zou dan straks de voorzitter nauwelijks de helft gaan verdienen van zijn naaste collega’s, de echte toppers zijn voor die functie dan nauwelijks meer te werven.

Desondanks bleken er toch nog enkele mensen bereid de baan te overwegen, vanwege de boeiende inhoud daarvan. Die zijn echter door minister Kamp gedeballoteerd. De mensen die dit overkwam, zullen niet snel meer bereid zijn om tegen een ‘Plasterksalaris’ zich in te zetten voor de publieke zaak, zo gromt men in de polder. Daarmee is de baan van TNO-voorzitter een soort gifpil geworden, die niemand meer wil. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK