“Ze spreekt met gezag”

Nieuws | de redactie
3 september 2014 | De diversiteit van een brede, grootstedelijke hogeschool als Inholland boeit Jet de Ranitz. "Wat dat betekent gaan we nog beleven." Haar voorganger Doekle Terpstra noemt haar "onderwijsgedreven" en "de beste in Nederland."

Doekle Terpstra glom van trots tegen ScienceGuide toen zijn opvolgster werd aangekondigd. Zijn reactie is dan ook ondubbelzinnig: “De beste die we in Nederland voor deze plek konden krijgen.” Daarbij kwam dat Terpstra intern steeds had benadrukt dat “het een vrouw moet zijn” die hem zou opvolgen. “Vrouwen brengen andere kwaliteiten binnen” en daar was de tijd bij Inholland rijp voor.

Hij kenschetst Jet de Ranitz als “een onderwijsgedreven vrouw” en heeft vastgesteld, dat met haar als AHK-voorzitter binnen het HBO en het hoger onderwijs discours een belangrijke, nieuwe stem is gaan klinken. “Zij spreekt met gezag.” 

Mooi niet

Het artikel van februari 2014 waarin ScienceGuide De Ranitz had genoemd als de intern bij zijn hogeschool ‘gedroomde’ kandidaat had Terpstra “gisteravond nog eens gelezen. Gefeliciteerd, jullie hebben de voorspelling gehaald.”

Jet de Ranitz was al even openhartig. Toen zij dat artikel las, had ze tegen zichzelf gezegd: “Nou, mooi niet hoor.” En nu treedt zij aan per 1 december als de nieuwe voorzitter van Inholland. “Het was wel leuk om te lezen dat er een zeker draagvlak voor mij binnen onze sector uit sprak. Dat is altijd een compliment om te krijgen.”

Wat verwachten jullie van mij?

Maar op dat moment was zij primair met haar AHK bezig. Die had net de instellingstoets van de NVAO met succes afgerond. Vervolgens werd De Ranitz toch benaderd voor een gesprek bij Inholland. “Ik ben toen pas overgehaald nadat ik zelf met mensen van de hogeschool had gepraat.”

De uitdagingen voor het ‘post-Terpstra-tijdperk’ wil zij nu allereerst van de mensen binnen de hogeschool horen. “Het zou wat aanmatigend zijn als ik nu even ging vertellen wat die allemaal zijn. Ik heb wel een beeld van de hogeschool, ook omdat wij als AHK met hen samenwerken in een heel mooi Center of Expertise. De vraag die ik ga stellen is ‘wat verwachten jullie als mensen van deze hogeschool van mij?'”

De overstap van de kunsthogeschool in de hoofdstad naar de brede en complexe Randstad-hogeschool noemt De Ranitz “een verbreding in onderwerpen waar ik als bestuurder mee te maken zal krijgen, ook verbreding van de aandacht voor de grootstedelijke problematiek waarin Inholland een markante rol speelt. Het is bovendien goed te beseffen dat wat in Alkmaar of Haarlem gebeurt anders is dan wat in Rotterdam of Amsterdam gebeurt. Interessant is dat! We gaan nog beleven wat dat betekent.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK