Zorgrobot op komst

Nieuws | de redactie
30 september 2014 | Een robot die snel koffie zet, het is niet meer sciencefiction. Psychologen en computerwetenschappers ontwikkelden een model dat codeert hoe mensen dit soort alledaagse handelingen verrichten. Het nieuwe model vanuit Leiden is 500 keer sneller dan eerdere programma’s.

Er waren al computermodellen voor dit soort huishoudelijke taken, maar die zijn complex en omslachtig, aldus de Leidse onderzoeker Roy de Kleijn. ‘Robots konden door een lang proces van trial and error deze taken uitvoeren. Het nieuwe model heeft 500 keer minder voorbeelden nodig dan eerdere modellen door de feedback-loop die geïnspireerd is door het menselijk brein. De robot krijgt direct infomatie over zijn acties en krijgt de kans om zijn acties te veranderen waardoor hij het gewenste gedrag kan vertonen.’ 

Hersenen nagebootst

De Kleijn ontwikkelde het model samen met de Leidse hoogleraar algemene psychologie Bernhard Hommel en drie buitenlandse onderzoekers.  Zij publiceerden 29 september hun bevindingen in het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.

De onderzoekers bootsten de werking na van de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de planning van taken. Met een simulatieprogramma codeerden zij een aantal alledaagse handelingen als koffie- en theezetten. Het model bevat kortetermijnvoorspellingen en samen met de feedback loop kunnen taken doelgericht uitgevoerd worden, aldus De Kleijn.

Nu echt gaan bouwen

De onderzoekers testten hun model met een simulatieprogramma. In de volgende fase willen ze het programma daadwerkelijk inbouwen bij een robot. In de zorg wordt al gebruik gemaakt van robots die stofzuigen of assisteren bij operaties.  Wanneer komt de theezettende robot op de markt? ‘Dat zal nog wel even duren. Over vijf jaar hebben we misschien een robot die één zo’n specifieke taak goed en snel kan uitvoeren. Maar een zorgrobot wordt pas echt interessant als hij veel meer taken uitvoeren. En die ontwikkeling zal nog jaren duren.’ 

Het onderzoek maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden als onderdeel van het EU-consortium RoboHow, en onderzoekers van de University of Colorado, Boulder. Meer over zorgrobots lees u onder meer hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK