25 jaar Mauerfall

Nieuws | de redactie
28 oktober 2014 | Weet u nog waar u het hoorde? 9 november 1989 staat in veler geheugens gegrift. Lector Gregor Luthe werd door de Stasi verhoord. OCW-minister Jet Bussemaker beleefde het met Berlijnse studenten in een roes. Aleida Assmann hoorde niets en KNAW President Hans Clevers reed door Utah.

ScienceGuide vroeg mensen uit de kennissector naar hun herinnering en hun visie op de betekenis van die gebeurtenis en van die herinnering voor hen zelf. Zo vertelt gasthoofdredacteur Martin Paul hoe hij een diep geroerde collega bij Harvard tijdens hun kerstborrel in 1989 diep teleurstelde, Jet Bussemaker hoe zij met Duitse medestudenten voor de buis gekluisterd zat, Yvonne van Rooy over haar verbijstering toen zij met de DDR mocht onderhandelen, Thom de Graaf over “de frame van de status quo” en Gregor Luthe over “eine abstruse Situation.” 

–          Martin Paul, collegevoorzitter van de UM, zat op Harvard en begreep het allemaal pas écht veel later in Berlijn.

–          Aleida Assmann, de Duitse historica en Heineken Prijs winnares, miste door een tijdelijke baan eigenlijk alles wat er gebeurde

–          Jet Bussemaker zat met Berlijners in Amsterdam aan de buis gekluisterd 

–          Hans Clevers, de KNAW President, trok door de woestijn in een Ford Thunderbird uit 1971

–          Gregor Luthe, lector bij Saxion,  zat in Dresden vast bij de Stasi en kwam ineens vrij

–          Yvonne van Rooy, voorzitter NVZ, had nog met de DDR-bazen onderhandeld en vond ze “volstrekt verkalkt.”

–          Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, schreef aan het D66-programma en niemand voorzag dat de Sovjet Unie en de DDR ineens zouden instorten.

–          Pieter Duisenberg, Kamerlid voor de VVD, is nog boos op zichzelf dat hij een studentenfeest had en daarom niet met studievrienden mee ging naar Berlijn.

–          PG Kroeger, hoofdredacteur van ScienceGuide, kreeg in Berlijn op zijn duim “de heerlijkste bloeduitstorting van mijn leven”, maar ook zijn hoogste telefoonrekening ooit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK