Aleida Assmann merkte niets

Nieuws | de redactie
28 oktober 2014 | "Die hele ‘val van de Muur’ en heel 9 november 1989, daar kreeg ik nauwelijks iets van mee. Als je nagaat wat mijn specialisme als Duits historicus is, dan is dat natuurlijk wel heel apart," lacht Aleida Assmann, de winnares van de prestigieuze Heineken Prijs van de KNAW.

“Dat kwam zo. Ik was enkele maanden in de USA, mijn man en de kinderen bleven in Heidelberg en op hun school. Mijn verblijf was ook niet een van de grote klassieke universiteiten aan de oostkust met veel blik op Europa, Ik zat aan Penn Sate, diep in Pennsylvania opgeborgen dus.

Op mijn tijdelijke verblijfadres had ik zelfs geen televisie! Beelden heb ik op 9 november of de dagen daarna niet gezien. Wat er gebeurd was, hoorde ik via het plaatselijke radiostation, achteraf pas. Berlijn en de DDR, het was daar niet echt groot nieuws, zal ik maar zeggen.

Thuis bij mijn kinderen was het ook geen sensatie of zoiets. Ze waren nog jong en de gebeurtenissen in de DDR waren al een hele tijd gaande. De zaak was labiel. Nu zijn zij echte Berlijners van na ‘de Wende’. Zij wonen, werken en leven daar. Hun leven is er dus diep door beïnvloed.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK