Doorbraak in Vlaamse borging

Nieuws | de redactie
24 oktober 2014 | Minister Hilde Crevits laat er geen gras over groeien. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voorziet in een studie naar soepeler accreditatiemethodes en al half november zouden conclusies op tafel liggen. Dat maakt de discussie tussen haar en collega Bussemaker op het NVAO-jubileum in Brussel nog boeiender.

De nieuwe minister van de christendemocratische CD&V heeft een vol bord waar het het HO-beleid betreft. Zij moet flink besparen en doet dit onder meer door een collegegeld van €890 in te voeren. Ook heeft zij zich verbonden aan een kritische reflectie op de systematiek van de HO-borging die met Nederland in het kader van de NVAO wordt doorgevoerd. Minder bestuurlijke drukte en administratieve lastendruk zijn daarbij het oogmerk.

Task force aan de slag

Maar de kritiek gaat ook nog wat dieper en verder. Zo vreest rector Rik Torfs van de KU Leuven, dat met de systematiek van de NVAO ook een soort ‘Hollands HO’ bestel in Vlaanderen geïntroduceerd zou worden. Daarom heeft minister Crevits een taskforce aan het werk gezet om de kernpunten van kritiek en verbetering na te gaan en met oplossingen te komen. Deze zou al halverwege november rapporteren.

Lid van deze groep zijn onder meer NVAO-vicevoorzitter Ann Demeulemeester en bestuurslid Lucien Bollaert. Hun visie op het systeem van borging en de zorgen daarbij leest u hier op ScienceGuide: Bollaert en Demeulemeester.

Het NVAO-jubileumcongres is op 26 januari a.s. in Brussel. meer vindt u hier.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK