Een ongelooflijk domme keus

Nieuws | de redactie
28 oktober 2014 | De Val van de Muur staat niet voor niets op de pagina over mijn inspiratiebronnen op mijn persoonlijke website, vertelt VVD-HO-specialist Pieter Duisenberg. "Bovenaan staat een filmpje over het slopen van de Berlijnse Muur."

Een inspiratie is dat voor mij, omdat het natuurlijk een historisch hoogtepunt was in de twintigste eeuw: een letterlijk einde aan een muur tussen twee werelden en tussen mensen en een begin van een nieuwe wereldorde en een nieuw Europa.

Maar op andere wijze was  dit moment ook een inspiratie. Want waar was ik toen dit gebeurde? Ik was student macroeconomie aan de Erasmus universiteit. Vele studenten om mij heen pakten spontaan de auto en reden naar Berlijn om erbij te zijn. Ik niet. Die avond, ik weet het nog goed, was er een jaarlijks terugkerend groot feest op mijn studentenvereniging. Dat mocht je natuurlijk niet missen!? Toch?

Dus ik kon echt niet naar Berlijn, terwijl dit grootse terugkerende feest er ook was! Ik weet het nog goed, want wat een ongelooflijk domme keus, terwijl je als student alle vrijheid in de wereld had (hebt) om met een aantal vrienden in de auto of trein te springen en dit soort levensgrote gebeurtenissen mee te pakken. De les voor mij en voor elke student is dan ook: ‘gewoon meer stilstaan bij de grote dingen van het leven’.

De betekenis van de Val van de Muur inspireerde mij voor mijn Kamerlidmaatschap op beide wijzen: in de eerste plaats, fouten afbreken en bouwen aan iets nieuws voor een betere toekomst voor nieuwe generaties. Maar ten tweede, zeer persoonlijk voor mij de les dat je uit je dagelijkse beslommeringen moet kunnen stappen, de grote dingen van het leven ten volste beleven en grote kansen moet pakken als ze onverwachts voorbij komen.

Pieter Duisenberg, Tweede kamerlid voor de VVD

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK