Een ‘zwaan kleef aan’ feest

Nieuws | de redactie
29 oktober 2014 | Jet Bussemaker zat “gekluisterd aan de buis”. Met steeds meer UvA-collega’s en studenten beleefde zij op 9 november 1989 “een grote roes van Berlijn naar hier en van ons weer daar heen.”

De minister van OCW weet het nog allemaal. Die avond blijft onvergetelijk. “Ik was in Amsterdam, net afgestudeerd en deels bij de UvA aan het werk, deels in Den Haag. Die avond keek ik met allerlei collega’s en studenten naar die ongelooflijke TV-beelden.”

Bellen met Berlijn

Onder die vrienden en collega’s waren mensen uit Berlijn die in Amsterdam werkten. “Ik zat met hen voor die TV en om de tien minuten kwamen er meer mensen bij. Het was een ‘zwaan kleef aan’ feest, we werden steeds opgewondener.”

“We probeerden te bellen met vrienden en familie in Berlijn van iedereen die meekeek. Hopeloos was dat. Alle lijnen waren geblokkeerd. Af en toe kwam er één van ons door. Dan hoorden we het gejuich, de emotie daar. De Berlijners bij ons in Amsterdam waren ook heel emotioneel en wij met hen.”

“Onder mijn vrienden waren mensen uit de DDR die in de kerken actief waren daar. Die smokkelden boeken daarheen. Voor hen was die avond een droom die waar werd.”

“Zelf was ik ook in Berlijn geweest. Achteraf denk ik wel dat het heel goed is geweest dat ik het Berlijn van de Muur nog heb gezien. Die enge grens, die controles bij ‘Friedrichstrasse’ waar je mocht oversteken naar Oost-Berlijn, vreselijk.”

Van griezelig naar dynamisch

“De winkels daar zie ik nog voor me. Niets te koop was er, behalve goedkope plastic rommel. Ik kocht er studiespulletjes, potloden, schrijfblokken, dat soort dingen. Het kostte niks, maar ze waren ook al direct stuk of op. Op straat was Oost-Berlijn verder beangstigend, heel veel militairen, veel politie en bewakingstypes. Het was griezelig.”

“Vorig jaar was ik weer in Berlijn, op bezoek bij mijn collega Johanna Wanka. De dynamiek van die stad nu is iets dat je moet beleven. We bezochten het Max Planck Institut en keken hoe ze daar de R&D georganiseerd hebben. Dat is anders dan bij ons, maar ze zijn wel heel erg goed hoor!”

“Berlijn is nu de stad van de creatieve mensen. Wat een omwenteling vergeleken met de DDR van toen. Het is er én kosmopolitisch,  innovatief én relaxed. Die combinatie is best uniek. Een beetje zoals Amsterdam ook wel.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK