Game helpt dementerenden

Nieuws | de redactie
23 oktober 2014 | Dementerenden hebben veel behoefte aan één-op-één contact, maar daarvoor ontbreken vaak tijd en middelen. Games kunnen uitkomst bieden. Het project In Touch van Hogeschool Rotterdam laat zien dat mensen met dementie het spelen van simpele games als zeer plezierig ervaren.

Het onderzoeksproject In Touch liet dementerende ouderen zogeheten happy games op de iPad spelen. De simpele games bieden een zinvolle en plezierige bezigheid. Het spelen op de iPad gaf een gevoel van prestatie en droeg bij aan een positief zelfbeeld en een gevoel van verbondenheid. Ook zorgverleners zijn positief en zien de happy games als goede aanvulling op het reguliere activiteitenaanbod.

Plezierige dagbesteding

Er is veel belangstelling voor de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie. Ook hun kwaliteit van leven krijgt steeds meer aandacht. Een zinvolle en plezierige dagbesteding hoort daarbij. Het huidige activiteitenaanbod bestaat vooral uit groepsactiviteiten. Er is dan ook een toenemende behoefte aan individuele activiteiten.

Voor het project In Touch van Kenniscentrum Zorginnovatie (Hogeschool Rotterdam) zijn nieuwe apps ontwikkeld en bestaande apps geselecteerd die speciaal toegesneden zijn op de oudere met dementie. Uit het project blijkt dat mensen met dementie het spelen van happy games op de iPad zeer waarderen.  

Belangrijk daarbij is dat gezocht wordt naar de juiste match tussen het spel, de touchscreenvaardigheden en de ambities en interesses van personen met dementie. Het onderzoek is uitgevoerd binnen dagbehandelingen en kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie in drie gezondheidszorginstellingen in Rotterdam (Laurens  Aafje en Humanitas).

iPad-behuizing door student

Naast het eindrapport is er voor verzorgenden en mantelzorgers een instructiemodule gemaakt over het gebruik van de iPad en de spelletjes. Ook is een rapport voor spelontwikkelaars over het programmeren en designen voor mensen met dementie opgesteld. Deze rapporten zijn te vinden op de website van Kenniscentrum Zorginnovatie.

Voor de iPad is een behuizing ontworpen door een student van Hogeschool Rotterdam. De cover zorgt ervoor dat het gebruiksgemak van de iPad beter aansluit op de behoeftes van mensen met dementie. In het project hebben studenten van zowel gezondheidszorg- als technische opleidingen van de hogeschool samengewerkt.

Het project is een samenwerking tussen Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam,University of Sheffield, lectoraat  Vraaggerichte Zorg van Hogeschool Utrecht, Aafje, Humanitas, Laurens en Dirkse Anders Zorgen (DAZ). Het project werd financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK