GroenLinks jongeren kraken leenstelsel

Nieuws | de redactie
9 oktober 2014 | GroenLinks jongeren uit Nijmegen komen in opstand tegen de eigen moederpartij. Ze zijn het niet eens met de steun voor het leenstelsel. Voorzitter Niek Blonk: “Een ‘sociaal leenstelsel’ zou er juist voor moeten zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt, daar is bij dit plan absoluut geen sprake van.”

Hieronder leest u het opiniestuk van Niek Blonk, voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren, Nijmegen

“GroenLinks, het had zo mooi kunnen zijn. Lager collegegeld, meer contacturen, toegankelijker onderwijs. Allemaal mooie plannen en vooral niet akkoord gaan met de onzalige plannen van het kabinet. Dat was het idee. Maar nu stellen jullie mij teleur met de afschaffing van de basisbeurs. Gelukkig kan ik hier met StufiRecht nog iets tegen doen.

Opgezadeld met een torenhoge schuld

Als minister Bussemaker haar plannen erdoor krijgt, zal er vanaf 1 september 2015 geen studiefinanciering meer zijn. Studenten worden na hun afstuderen opgezadeld met een torenhoge schuld. Ja, ze mogen wel langer doen over het afbetalen. Dit betekent echter alleen maar meer kosten – je moet immers langer rente betalen. Ze zitten hier ook nog eens tot aan hun pensioen aan vast. Mijn teleurstelling wordt des te groter wanneer GroenLinks dit samen met de PvdA, VVD en D66 sociaal noemt. Dit wetsvoorstel is alles behalve sociaal.

De basisbeurs maakt student onafhankelijk. Ten eerste hebben ze de mogelijkheid om zo vrij te kunnen kiezen waar ze willen gaan studeren. Wil je naar Amsterdam en woon je in Maastricht, dan kun je daar mede dankzij de basisbeurs gaan wonen. Ten tweede zorgt stufi ervoor dat je naast je studie niet fulltime hoeft te werken . Dat zou wel moeten als je niet wilt gaan lenen. Studeren is nu al heel duur.

Anne krijgt geen gelijke kans

Een gemiddelde student geeft 951 euro per maand uit volgens het Nibud. Deze onafhankelijkheid en keuzevrijheid worden enorm beperkt door het afschaffen van de basisbeurs. Als je niet wilt lenen, zal je thuis moeten blijven wonen, waardoor je alleen nog keuze hebt uit een hogeschool of universiteit op een redelijke reisafstand. Wanneer Anne uit Haarlem wil studeren in Nijmegen moet ze toch echt op kamers gaan wonen, want anders haalt ze haar eerste college niet. Kunnen haar ouders niet bijdragen, dan krijgt Anne geen gelijke kans. Een ‘sociaal leenstelsel’ zou er juist voor moeten zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt. Daar is bij dit plan van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks absoluut geen sprake van.

Een voordeel zou zijn dat studeten nu wél kritisch gaan nadenken over hun studiekeuze. Er zijn echter al genoeg regelingen die daarvoor zorgen. Zo krijg je maar een beperkt aantal jaar stufi. Als je een studieswitch maakt, krijg je er niet een jaar extra stufi bij. Bovendien is het gewoon menselijk om fouten te maken, dat is niet erg. Het is onredelijk om te verwachten dat iedere tiener die van de middelbare school afkomt perfect kan overzien wat zijn of haar mogelijkheden zijn en wat het beste bij hem of haar past.

Niemand wil zich in de schulden steken

‘Maar studenten moeten toch ook investeren in zichzelf? Dan is het toch prima dat ze stufi lenen?’ Ja, maar het is de taak van de overheid om te investeren in de maatschappij. Dat is wat je doet door toegankelijk onderwijs te bieden. Lenen schrikt af, want niemand wil zich in de schulden steken. De schuld zal door het leenstelsel stijgen van dertienduizend euro naar dertigduizend euro. Hierdoor zullen veel jongeren afzien van studeren. Investeren in studenten is investeren in de maatschappij.

Het spijt mij GroenLinks, maar hier mee maken jullie mij echt heel verdrietig. Ik wil niet tot mijn pensioen bezig zijn met het afbetalen van mijn studieschuld. Dit wens ik de generatie na mij ook niet toe. Daarom zet ik mij in voor het behoud van de studiefinanciering. Ik roep iedereen die dit leest op om zich aan te sluiten bij StufiRecht en zich uit te spreken voor goed en toegankelijk onderwijs. Dit dreigt nu te verdwijnen en dat moeten we koste wat kost voorkomen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK