Komeet vlakbij Mars

Nieuws | de redactie
8 oktober 2014 | De komeet C/2013 A1 lijkt niet veel soeps. Hij is niet groot, hij zal op aarde niet veel laten zien aan de hemel en gevaarlijk is hij ook al niet voor onze paneet. Maar toch is de opwinding groot in astronomenkring. Hij is namelijk gloednieuw en vliegt over een week extreem dicht bij Mars langs, net nu aardse sondes daar aan het meten zijn.

Siding Spring, aldus de naam van deze nieuwe gezel van de aarde, is geen komeet die om de zoveel jaar rond de zon trekt en daardoor betrouwbaar gedrag is gaan vertonen. De komeet is een nieuwe bezoeker die uit de ‘Oort cloud’ rond ons zonnestelsel richting de zon is gaan bewegen.

Daardoor is er nog geen peil te trekken op wat er de komende weken gaat gebeuren. Het is wel denkbaar dat de komeet bij de nadering van de zon in brokken uiten valt of zelfs in de hitte van de zon verdampen zal. 

Maar misschien het meest opwindend is de route die Siding Spring de komende dagen zal volgen. Hij komt tien mal dichter bij zusterplaneet Mars langs dan ooit een komeet bij onze aarde langs is gevlogen, in mensenheugenis. Dat zal er hoogstwaarschijnlijk toe leiden, dat de sondes van de USA en India die nu rond Mars metingen doen min of meer in de wolk van gas en stof rond de komeet zullen voortbewegen.

De effecten van dit verschijnsel zijn nog ongewis. Op 19 oktober zou Siding Spring de rode planeet het dichtst moeten hebben benaderd, zo zijn de berekeningen van zijn baan tot op heden. ‘Watch this space’, dus!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK