Lector als lijsttrekker

Nieuws | de redactie
13 oktober 2014 | Roel Kuiper is hoogleraar in Rotterdam, VU-docent en lector Samenlevingsvraagstukken aan de Hogeschool VIAA. Hij wordt – voor de tweede maal – lijsttrekker van de ChristenUnie in de Senaat. Houdt hij Rutte en Bussemaker in het zadel?

Professor Kuiper komt uit de rechtzinnige afsplitsing van ARP en CHU, die weinig voelde voor de vorming van een gezamenlijke christendemocratische partij samen met de katholieke KVP. In deze RPF was hij directeur van het wetenschappelijk instituut en bouwde hij als tweede man daarna het gefuseerde instituut op toen RPF en GPV samen in de ChristenUnie op gingen.

Sinds 2002 is Kuiper lector bij de Zwolse hogeschool VIAA. In 2011 was hij voor het eerst lijsttrekker. In 2006-2007 was hij zwaar getipt als CU-minister voor Jeugd en Gezin in Balkenende IV, maar uiteindelijk koos partijleider André Rouvoet ervoor die post als vice-premier te bekleden.

Laatste stukje sociaal weefsel

Roel Kuiper schreef over het belang van een dergelijk ministerie – met name vanuit zijn werk met zijn lectoraat bezien – een essay op ScienceGuide, met daarin onder meer: “Er moet in het nieuwe kabinet een minister komen die integraal beleid ontwikkelt op het gebied van gezin, jeugdzorg en maatschappelijke participatie. De zorg voor jongeren en de zorg voor de kwaliteit van de lokale omgeving begint bij een beleid dat gezinnen in staat stelt zijn vitale functies goed uit te oefenen. Zien we in gezinnen slechts arbeidsreservoirs voor de economie, dan zal ook het laatste stukje sociaal weefsel dat voor stabiliteit en duurzaamheid in mensenlevens kan zorgen opgeofferd worden aan onze drang welvaart te stellen boven al het andere in onze samenleving.”

Zijn rol zal rond de Statenverkiezingen van maart 2015 van groot gewicht zijn voor Rutte-II. De CU ‘gedoogt’ het kabinet in de Senaat op hoofdlijnen, maar staat in de Tweede Kamer zeer kritisch tegenover het studievoorschot. Omdat Bussemaker niet echt kan rekenen op zekere Senaat-steun van GroenLinks, hoopt de coalitie de reformatorische partijen toch nog te verlokken tot constructieve steun. Daartoe zal zij al in de Tweede Kamer de lijntjes moeten uitleggen en concessies moeten willen doen. Let dus op lector en lijsttrekker Kuiper in de komende maanden!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK