Meevaller en toch “bizar”

Nieuws | de redactie
3 oktober 2014 | Studenten met minder gefortuneerde ouders krijgen een meevaller. Omdat DUO de wet op het studievoorschot niet tijdig doorgevoerd zal krijgen, blijken zij reeds nu te mogen rekenen op €100 extra aanvullende beurs per september 2015. De LSVb valt ongeveer van haar stoel over dit feit.

Voorzitter Tom Hoven stelt: “Overhaaste invoering van het leenstelsel zou miljoenen euro’s kosten, omdat DUO zijn systeem niet op tijd kan aanpassen. Dat is een bizar feit.” Hij wijt dit onderdeel van het wetsvoorstel van OCW aan “de haast waarmee dit rammelende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt gejaagd. Zoiets is niet alleen onverantwoord, het kost ook nog eens heel veel geld.”

Niet vies van extraatje

Volgens de LSVb zit deze kwestie als volgt in elkaar. Het kabinet stelt in zijn voorstellen officieel voor om de aanvullende beurs met maximaal €100 euro te verhogen. In het wetsvoorstel krijgen echter álle studenten met een aanvullende beurs één jaar lang €100 per maand extra. Dit is omdat DUO de uitvoering niet binnen een jaar op orde kan krijgen.

Tom Hoven stelt daarom nu vast dat “geld dat bezuinigd wordt op studenten en bedoeld is voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs op gaat aan een uitvoeringsmaatregel. Hoewel wij niet vies zijn van een extraatje voor studenten, zien wij liever dat de politiek de tijd neemt om de grootste bezuiniging op studenten ooit zorgvuldig te behandelen. ”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK