Nederlandse universiteiten opnieuw sterk

Nieuws | de redactie
1 oktober 2014 | Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk zijn Duitsland en Nederland de best vertegenwoordigde landen in de Times Higher Education World University Ranking. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: “Dat is een consistent beeld en daar mogen wij trots op zijn.”

Dittrich licht verder toe “13 Nederlandse universiteiten staan in de top 300 van de wereld, waarvan 6 in de top 100. Als je bedenkt dat er wereldwijd meer dan 30.000 universiteiten zijn dan behoren al onze instellingen tot de beste 1% van de wereld. Dat is een consistent beeld en daar mogen wij trots op zijn.”

Waarom geen notering in de top 50?

Nederland is echt wereldtop, als men bedenkt dat van 100 hoogst gerankten er 45 uit de USA komen, 11 uit het UK, 6 uit Duitsland en 6 uit Nederland.  Uit Japan komen er ‘maar 2’ in de bovenste liga en ook uit Frankrijk zijn het er slechts 2.

In de THE-ranking zijn enkele lichte verschuivingen te zien. Universiteit Leiden is wederom de best scorende universiteit van Nederland en is gestegen van plaats 67 naar 64. Een aantal universiteiten daalt een paar plaatsen ten opzichte van vorig jaar.

De VSNU krijgt regelmatig de vraag waarom er in rankings geen Nederlandse universiteiten in de top 50 of zelfs top 10 staan. Voorzitter Karl Dittrich: ‘Als je echt wilt pieken dan zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen. Bovendien betekent het creëren van zo’n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet.’

Rankings niet zaligmakend

De VSNU benadrukt dat rankings niet zaligmakend zijn; er zijn belangrijke aspecten, zoals de onderwijskwaliteit, die niet worden gemeten. Rankings geven daarom steeds een beperkt beeld van hoe universiteiten het doen. Dat neemt niet weg dat universiteiten altijd weer nieuwsgierig zijn naar de uitslagen. Ondanks de beperkingen worden de rankings internationaal serieus genomen en als graadmeter gezien.

Zie hier het overzicht van de scores per instelling.

Positie 2014-15 positie         2013-14        Naam Universiteit

64                                           67            Leiden University

71                                           69            Delft University of Technology

72                                           73            Erasmus University Rotterdam

73                                           77            Wageningen University and Research Center

77                                           83            University of Amsterdam

79                                           74            Utrecht University

101                                         98            Maastricht University

117                                         98            University of Groningen

136                                         144          VU University Amsterdam

140                                         131          Radboud University Nijmegen

144                                         106          Eindhoven University of Technology

200-225                                 170           University of Twente

276-300                                 226-250   Tilburg University


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK