Nieuwe directeur voor Rathenau

Nieuws | de redactie
14 oktober 2014 | Melanie Peters, nu nog directeur van Studium Generale Utrecht, volgt Jan Staman op als directeur van het Rathenau Instituut. “Ik wil bijdragen aan het verbinden van wetenschap en samenleving door een geïnformeerde dialoog over de grote uitdagingen van de 21ste eeuw.”

Melanie Peters die op 1 februari volgend jaar echt het stokje zal overnemen van de met pensioen afzwaaiende Jan Staman, ziet uit naar haar nieuwe baan. “Wetenschap en technologie zijn overal. Politiek en burgers informeren over de mogelijkheden en gevolgen daarvan is urgent in een democratische samenleving. Het is een eer te werken voor het Rathenau Instituut.”

Breed profiel

Volgens Peters, die in Wageningen werd opgeleid tot levensmiddelentechnoloog en promoveerde op het Imperial College in Londen, is het Rathenau Instituut een belangrijke speler, dat “als onafhankelijk instituut de opdracht heeft nieuwe ontwikkelingen te signaleren en inzichtelijk te maken voor welke keuzes deze ons stellen.”

Melanie Peters heeft net als Jan Staman een breed maatschappelijk profiel. De erkend toxicoloog werkte naast haar wetenschappelijke functies tevens als onderoeksleider bij het Shell Research and Technology Centre en had verscheidende functies op het snijvlak van wetenschap, beleid, politiek en samenleving bij onder meer het Ministerie van Landbouw, waar ook Staman voor hij naar Rathenau ging actief was.

Nieuwe media inzetten voor dialoog

De nieuwe directeur van het Rathenau Instituut benadrukt dat “nieuwe media het mogelijk maken steeds meer in directe dialoog te gaan over relevante issues als voedsel, gezondheid en energievoorziening van de toekomst.”  Dat debat ging het Rathenau Instituut het vorig jaar al nadrukkelijk aan onder Jan Staman.

Onder impuls van OCW, organiseerde het Rathenau Instituut samen met de WRR een reeks debatten over het ‘vertrouwen in de wetenschap’. Hier kruisten onder meer Karl Dittrich en Science in Transition-voorman Frank Miedema de degens en ging Sander Dekker in op open acces als middel om het vertrouwen in de wetenschap te bevorderen.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK