Nobelprijs voor blauwe LED

Nieuws | de redactie
7 oktober 2014 | De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat naar drie Japanse wetenschappers. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura krijgen de prijs voor “de uitvinding van efficiënte blauwe LED’s die helder en energiebesparende witte lichtbronnen hebben mogelijk gemaakt.”

Akasaki en Amano, beiden werkzaam op de Universiteit van Nagoya en Suji Nakamura van de Universiteit van Santa Barbara produceerden het eerste blauwe LED-licht begin jaren ’90. Blauw licht was een vereiste om in aanvulling op de al bestaande rode en groene LED-verlichting een werkzame witte lichtbron te ontwikkelen. “Waar iedereen mislukte, slaagden Akasaki, Amano en Nakamura,” schrijft het Nobelcomité.  

De uitvinding van het blauwe LED-licht wordt gezien als een katalysator van ontwikkelingen in de ontwikkeling van verlichting. Het Nobelcomité stelt dat de ontdekking “enorme kansen biedt voor het verbeteren van de levenskwaliteit voor meer dan 1,5 miljard mensen over de hele wereld die goede toegang tot elektriciteit ontberen”

Doordat LED-verlichting erg weinig energieverbruik kent, kan het makkelijk werken op goedkope en lokale zonne-energie. Het Nobelcomité roemt de doorbraak van de Japanse onderzoekers omdat het – hoewel pas twintig jaar oud – “al heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van witte verlichting op een nieuwe manier waar de hele wereld profijt van heeft.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK