Studieschuld drukt zwaar

Nieuws | de redactie
17 oktober 2014 | Nederland zucht onder schulden van particulieren. Het Nibud brengt de maatschappelijke gevolgen in kaart en toont zich bezorgd over jongeren met hoge studieschulden. Die hebben later “lager gevoel van eigenwaarde” en minder het gevoel van ‘grip’ op hun leven.

In de studie die het Nibud bij zijn jubileum presenteert noteert het instituut onder meer dat “bij een onderzoek onder jongeren van 28 jaar en ouder met een studieschuld, bleek dat studenten met een hogere studieschuld op latere leeftijd last hadden van een lager gevoel van eigenwaarde en ‘mastery’ (het gevoel grip op het eigen leven te hebben).”

Vroegtijdig aanpakken

In het Amerikaanse onderzoek wordt “niet duidelijk vanaf w elk bedrag, maar duidelijk w as dat hoe hoger het bedrag, hoe lager het gevoel van eigenwaarde en ‘mastery’.” Her Nibud wijst op nog “veel meer immateriële gevolgen van schulden. Een groot deel hangt samen met de armoede die door de schulden wordt veroorzaakt. Armoede die door schulden wordt veroorzaakt is onderbelicht in de armoedecijfers en daarmee ook de gevolgen van de schuldenproblematiek voor de huishoudens die het betreft.”  

De studie analyseert de meest recente, gedegen onderzoeken op dit terreinen Nibud komt “met een visie op de problematiek en beschrijven we de gevolgen voor de maatschappij. Hoe beïnvloeden geldzorgen iemands privéleven en hoe beïnvloeden deze problemen de maatschappij. Dit rapport beoogt de noodzaak van schuldpreventie aan te tonen: de ernst van de schuldenproblematiek en de gevolgen van financiële problemen staan centraal.”

“Hieruit blijkt dat het noodzakelijk is financiële problemen vroegtijdig aan te pakken, niet alleen voor de schuldenaar, maar ook voor de maatschappij.” Daarnaast beschrijft het rapport inzichten uit de gedragswetenschappen die volgens het Nibud te gebruiken zijn bij het bestrijden van de grote maatschappelijke schuldenproblematiek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK