Voor de melomanen!

Nieuws | de redactie
17 oktober 2014 | Wie van de ScienceGuide-lezers dol is op opera moet morgen 18 oktober vanaf 14u luisteren naar Radio 4. Onze hoofdredacteur PG Kroeger zal dan een Wagner- en Strauss-concert met de muzikale wereldtop toelichten.

De redactie van ScienceGuide werd benaderd naar aanleiding van het artikel over de viering van 150 jaar Richard Strauss. De radiomensen vonden dat blijkbaar zo mooi, dat zij Kroeger vroegen bij het concert in de prestigieuze Zaterdagmatinee op te treden. In dit concert zal de Duitse sopraan Dorothea Röschmann het wellicht meest beroemde werk van Richard Strauss uitvoeren, zijn Vier Letzte Lieder

Zij wordt begeleid door de dirigent en het orkest met wie zij dit werk al eens opnam, het Rotterdams Philharmonisch en zijn uitnemende Canadese chefdirigent Yannick Nézet-Séguin. Voor deze vertolking zal het orkest een ander cruciaal stuk uit de opera- en muziekliteratuur spelen, namelijk Richard Wagners Siegfried Idyll. Omdat ook over Wagner en zijn werk het nodige op ScienceGuide verscheen in de loop der jaren, werd onze hoofdredacteur eveneens gevraagd op te treden als toelichter op dit deel van het programma.

Na de pauze dirigeert ‘Yannick’ ook nog de Derde Symfonie van Johannes Brahms, de bete noire van de Wagnerianen in de 19e eeuw. Kortom, genieten.

Een legende en twee diva’s

Wilt u nog meer Strauss en Wagner van ScienceGuide?

Lees dan ons grote interview met de even hartelijke als openhartige én grootse operadiva in hun werken, Melanie Diener, dat wij hielden bij haar optreden onder Reinbert de Leeuw met de orkesten van Codarts en het KC. Zij voerden toen met haar samen het reusachtige werk ‘die Gurre Lieder’ van Arnold Schönberg uit.

En een artikel over de dood van Melanie Dieners mentor en Wagners legendarische kleinzoon en operamaker en regisseur Wolfgang Wagner – de langstzittende festivalchef uit de kunstgeschiedenis – leest u ook bij ons! 

Nog een Wagner en Strauss diva sprak met ScienceGuide. Ze begon als operazangeres, werd directeur Onderwijs bij energiegigant BP en is nu vice-voorzitter van de universiteit van Cambridge: Jennifer Barnes.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK