Bezuiniging op talen verontrust Kamer

Nieuws | de redactie
17 november 2014 | Het CDA wil weten hoe het kan dat - als er nu €200 miljoen gestoken gaat worden in HO-instellingen in het kader van het studievoorschot - toch een reeks taal en cultuurstudies uit Nederland dreigt te verdwijnen. "Gaan deze investeringen vanwege het leenstelsel dan niet 'betaald' worden door het sluiten van onrendabele opleidingen?"

Het CDA wil weten hoe het kan dat als er €200 miljoen geïnvesteerd gaat worden door HO- instellingen in het kader van het studievoorschot tegelijkertijd op de UvA een reeks talen en cultuurstudies uit Nederland dreigt te verdwijnen.

Op de faculteit geesteswetenschappen op de UvA is onlangs veel onrust ontstaan over aankomende bezuinigen die de faculteit wil gaan doorvoeren. Er moet op termijn miljoenen bezuinigd worden. Hoeveel is nog niet bekend, maar het totaal bedrag kan oplopen tot boven de €10 miljoen. Na vragen van de SP over deze ingrepen in Amsterdam komt de CDA-fractie in de Kamer met nadere punten van zorg ten aanzien van de hoofdstedelijke letterenfaculteit.

Hieronder leest u de vragen van het Kamerlid Rog.

Vragen van het lid Rog (CDA) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «UvA wil geesteswetenschappen radicaal omgooien»

Vraag 1

Kent u het bericht «UvA wil geesteswetenschappen radicaal omgooien»?

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat de UvA (Universiteit van Amsterdam) financiële problemen heeft vanwege teruglopende studentenaantallen?

Vraag 3

Kunt u tevens bevestigen dat, nadat in de afgelopen jaren de taal- en cultuurstudies Roemeens, Fins, Hongaars en Portugees, als volwaardige opleidingen zijn opgeheven, nu de opleidingen Scandinavische taal en cultuur (Zweeds, Noors en Deens), Slavische taal en cultuur (Pools, Tsjechisch, Servisch/Kroatisch) en Nieuwgriekse taal en cultuur na deze bezuinigingsronde geheel uit Nederland zullen verdwijnen? Hoe vindt u zich dit verhouden tot een breed opleidingenaanbod waarbij het ook belangrijk is dat bijvoorbeeld kleine talenstudies niet helemaal verdwijnen uit Nederland?

Vraag 4

Bent u het met het Platform Talenstudies eens dat een universitaire taal- en cultuurstudie een totaalpakket dient te omvatten van kennis over cultuur, traditie, taal en geschiedenis en dat het van belang is dat een dergelijk universitair onderwijsaanbod behouden blijft in Nederland?

Vraag 5

Hoe verhoudt de aangekondigde investering van € 200 miljoen (door instellingen in het hoger onderwijs, in het kader van het leenstelsel) zich tot de aangekondigde bezuinigingen door de UvA?

Vraag 6

Gaan deze investeringen vanwege het leenstelsel dan niet ‘betaald’ worden door het sluiten van onrendabele opleidingen? Zo nee, waarom niet?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK