Hars in composiet blijkt winnaar

Nieuws | de redactie
28 november 2014 | Saxion-lectoren Karin van Beurden en Ger Brinks hebben gisteren op het SIA-congres de RAAK-award gewonnen. Met het onderzoeksproject ‘Materialen in Ontwerp 2’ staan zij aan de basis van een nieuwe generatie ondernemers op het gebied van slimme materialen.

Wat is de rol van hars in composiet? Hoe slim is sensorisch materiaal? Het zijn slechts enkele vragen waar de Saxion-lectoren zich de afgelopen jaren over hebben gebogen. Doel daarvan is te komen tot nieuwe producten, waarmee ondernemers uiteindelijk de markt op kunnen.

Rol in profilering

Met de RAAK-award is €10.000 gemoeid. De prijs is in het leven geroepen om praktijkgericht onderzoek aan hogescholen in de spotlights te zetten. Opvallend dit jaar is dat het Saxion-onderzoeksproject al een paar jaar geleden is afgesloten. Het project heeft niettemin een unieke rol gespeeld, vooral omdat het vorm heeft gegeven aan de profilering van Saxion.

Zo is de Overijsselse hogeschool zich onder impuls van dit project gaan focussen op nanotechnologie en slimme materialen als zwaartepunt. “Terugkijkend leverde Materialen in Ontwerp 2’ de basis voor een voor Saxion zeer belangrijk onderzoeksdomein op het raakvlak tussen high tech materials en productontwerp, waaruit meerdere RAAK- en EU-projecten, het Innovatief Materialen Platform Twente (IMPT), FabLab Enschede en niet te vergeten TechForFuture, Centre of Expertise HTSM-Oost is voortgekomen,” laat men vanuit Saxion weten.

Every picture tells a story

In totaal waren er tien projecten genomineerd voor de RAAK-award 2014. Naast de eerste prijs voor Saxion waren er ook prijzen voor de nummers twee en drie. De tweede prijs ging naar het project ‘Every picture tells a story’ van lector Piet Bakker van de Hogeschool Utrecht. De Hogeschool Zuyd ging aan de haal met de derde prijs én de publieksprijs voor een onderzoeksproject naar betere overlevingskansen voor kankerpatiënten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK