Hervormen voor groei

Nieuws | de redactie
13 november 2014 | Europa onderzoekt hoe hervormingen van de financiële markten weer voor groei kunnen zorgen. UU-onderzoekers krijgen het voortouw daarbij. Zij moeten in kaart te brengen welke instituties diep verankerd zijn in de Europese geschiedenis en welke zich juist nu laten hervormen.

Een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van de Universiteit Utrecht, gaat onderzoeken hoe institutionele hervormingen op de financiële markten en de arbeidsmarkt de groei in Europa weer kunnen aanjagen door ondernemerschap te bevorderen. Het projectvoorstel Financial and Institutional Reform for the Entrepreneurial Society (FIRES) ontvangt daarvoor een EU-grant van 2,5 miljoen euro.

In het project zal er allereerst veel samenwerking zijn tussen economen en historici. Dat is nodig om goed in kaart te brengen welke instituties diep verankerd zijn in de Europese geschiedenis en welke zich juist wel laten hervormen.

Ondernemerschap aanjagen

Daarna volgt een analyse van belangrijke trends en uitdagingen waar de Europese economie voor staat, en een inventarisatie van de knelpunten voor ondernemerschap dat deze uitdagingen kan aangaan. Die analyse resulteert in een hervormingsagenda waarbij juristen in het consortium ook de stap zullen maken deze om te zetten in concrete beleidsvoorstellen op EU en nationale niveaus.

FIRES is een internationaal en multidisciplinair project waar onderzoekers uit negen verschillende landen aan mee zullen werken. Het is geïnitieerd door Mark Sanders, universitair docent Internationale macro-economie aan de Universiteit Utrecht,


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK